Amerika probeert ontmoeting Netanyahu en Saudische kroonprins te regelen

Mohammad bin Salman . Screenshot YouTube

Volgens het Jewish News Syndicate zijn er intensieve gesprekken gaande tussen Washington, Jeruzalem, Caïro en Riyad om een ​​top in Caïro bijeen te roepen, mogelijk nog vóór de verkiezingen in Israël op 2 maart, waarbij premier Benjamin Netanyahu en de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman elkaar zullen ontmoeten, zeiden Arabische diplomatieke bronnen donderdag.

De Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo en zijn team hebben de afgelopen maanden bemiddeld tussen Israël en Saoedi-Arabië om een dergelijke ontmoeting mogelijk te maken, aldus de bronnen.

“De afgelopen dagen zijn er zeer intensieve discussies geweest tussen Washington, Israël, Egypte en Saoedi-Arabië om al in de komende weken een topontmoeting in Caïro te organiseren, zelfs vóór de verkiezingen in Israël op 2 maart a.s, die afgezien van de gastheer, Egypte, bijgewoond zal worden door de Verenigde Staten, Israël, Saoedi-Arabië en ook de leiders van de Verenigde Arabische Emiraten, Soedan, Bahrein en Oman, ”zei een van de bronnen.

Ook Jordanië heeft een uitnodiging ontvangen, volgens andere Arabische bronnen, maar de Jordaanse koning Abdullah wil alleen komen als de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, ook een uitnodiging krijgt. De Verenigde Staten hebben Jordanië laten weten dat dergelijke gesprekken gaande zijn en dat Israël heeft ingestemd met Palestijnse deelname, volgens het rapport.