Israël ontwikkelt nieuw gepantserd legervoertuig

De nieuwe ‘Eitan’ APC gepubliceerd op 9 februari 2020. Foto: Ministerie van Defensie

Het Israëlisch Ministerie van Defensie heeft aangekondigd te beginnen met de productie van een nieuw gepantserd legervoertuig. Het voertuig draagt de naam ‘Eitan’ en de ontwikkeling hiervan heeft jaren in beslag genomen.

Eitan is een lichtgewicht voertuig met acht wielen. Het voertuig combineert technologieën uit de Merkava-tank en Namer APC, maar tegen een lagere prijs, liet het ministerie van Defensie in een verklaring weten.

Het voertuig werd gedeeltelijk gebouwd na de Gaza-oorlog in 2014 en zal de huidige M113-voertuigen op rupsbanden van de IDF vervangen. Eitan is bedoeld om troepen sneller te mobiliseren en kan 90 kilometer per uur bereiken. Ook is de beveiliging flink verbeterd.

Het militaire voertuig is acht meter lang en drie meter breed en weegt zo’n 350.000 kilo. Eitan wordt bediend door drie bemanningsleden: De commandant, schutter en de bestuurder. In totaal kan het voertuig negen soldaten vervoeren en is zelfs voorzien van airconditioning.

De ontwikkeling van het voortuig vond zowel in Israël als in de Verenigde Staten plaats. Onderdelen voor Eitan werden in meer dan zestig fabrieken in beide landen geproduceerd.