Israëlische arts in Italië zegt dat nieuwe behandelingen ‘de curve afvlakken’

Patient met geïmproviseerd beademingsmasker in ziekenhuis Italië. Screenshot Facebook

Een Israëlische arts werkzaam in Noord-Italië zegt dat het land de curve aan het afvlakken is met een aantal nieuwe behandelingen. Een zeldzame sprankje hoop in het zwaar getroffen land.

Carmi Sheffer, een arts in het Universitair Ziekenhuis van Padua, vertelde Zman Yisrael, de Hebreeuwse zustersite van de Times of Israel, dat hij vorige week nog pessimistisch was over hoe de situatie in Italië zich verder zou ontwikkelen.

“We waren op het hoogtepunt van de uitbraak, de eerste hulpafdelingen waren vol en de toestand van patiënten aan beademingsapparaten verbeterde simpelweg niet. Ik was wanhopig, ‘zei Sheffer.

“Maar de afgelopen dagen beginnen mensen te herstellen, deels door nieuwe medicijnen en ook doordat het herstel van het virus ongeveer twee weken duurt,” voegde hij eraan toe.

De stad Padua deed het beter dan andere nabijgelegen steden. Er zijn 1.552 bevestigde COVID-19-patiënten, van wie 136 van in het ziekenhuis werden opgenomen en 13 zijn overleden. Volgens Sheffer had de regio Veneto meer tijd om zich voor te bereiden op de uitbraak dan het naburige Lombardije.

Hij schreef de hoge sterftecijfers in Italië toe aan de hoge levensverwachting in het land en het grote percentage ouderen. Ook vond er veel verspreiding plaats binnen geriatrische ziekenhuizen. ‘Zodra het virus op een plek terechtkomt waar een oudere bevolking geconcentreerd is, verspreidt het zich als een lopend vuurtje’, zei hij.

In Padua is het auto-immuungeneesmiddel Tocilizumab effectief gebleken, maar het kan alleen worden gebruikt als is vastgesteld dat er geen andere gevaarlijke virussen of bacteriën in het lichaam van de patiënt aanwezig zijn. Het ziekenhuis waar hij werkt heeft ook positieve resultaten gezien van het antivirale middel Remdesivir, voegde hij eraan toe.

Hij zei dat artsen gedwongen werden hun creativiteit toe te passen. Zo werden patiënten in de stad Parma die niet met een slang op een beademingsapparaat konden worden aangesloten, aan het apparaat bevestigd met een snorkelmasker. Het onderdeel dat op de machine aansluit is afgedrukt door een 3D-printer.

500 patients in northern Italian hospitals are receiving ventilators, produced by hacked scuba gear that was shipped by Decathlon. This is beyond awesome.Follow us also on Instagr.am/Meddy_Bear 👈🏼👈🏼

Geplaatst door Meddy Bear op Dinsdag 24 maart 2020

Een techniek die volgens hem dramatisch positieve resultaten had opgeleverd, was om patiënten op hun buik te laten liggen in plaats van op hun rug terwijl ze aan een beademingsapparaat lagen. ‘Plotseling steeg het zuurstofgehalte in het bloed met honderden procenten’, zei hij.

“Ik denk dat het ergste achter de rug is. We zullen het virus onder controle houden en binnen enkele weken de curve afvlakken, maar de algehele afsluiting zal doorgaan tot juni”, zo voorspelde hij. “Italië loopt een maand op Israël voor, dus naar mijn mening zal het in Israël pas in juli eindigen.”

Maar hij voorspelde ook dat de sterftecijfers in Israël zullen gaan stijgen, zoals in Italië.

‘Ik denk niet dat de Israëlische gezondheidszorg is voorbereid op een uitbraak op deze schaal. Het voordeel van Israël is het leger, dat veldhospitalen kan bouwen om milde gevallen te behandelen, ”zei hij.

Hij zei dat hij naar Israël wil terugkeren wanneer de uitbraak in Padua voorbij is, om verder gebruik te maken van de kennis die hij heeft opgedaan.

Ik heb het gevoel dat ik nu meer leer over luchtwegaandoeningen dan gedurende de zestien jaar sinds ik medicijnen heb gestudeerd’, zei hij, waarbij hij het teamwerk in het ziekenhuis vergeleek met de basistraining van het Israëlische leger.

“We zijn soldaten van het grootste leger ter wereld.”