Joodse zaalvoetbal club Maccabi zet eigen beveiligers in wegens antisemitisme

Voorzitter Victor Loonstein van de Joodse zaalvoetbal club Maccabi uit Amsterdam zei zaterdag in een gesprek met de NRC dat de club sinds kort eigen beveiligers inzet bij bepaalde risicowedstrijden om te voorkomen dat er antisemitisch geweld uitbreekt.

De eigen beveiligers zijn nodig omdat antisemitisch gescheld steeds vaker bij wedstrijden voorkomt en het slechts een kwestie van tijd is voordat veranderd in geweld, aldus Loonstein.

Loonstein zei eerder tegen de NRC dat “we regelmatig te maken hebben met antisemitische incidenten”. “Dat loopt uiteen van scheldpartijen met scheldwoorden zoals ‘kankerjood’, ‘stinkjood’, ‘rotjood’, ‘gaan jullie lekker naar Israël’ of ‘free Palestina’.

Het voor zijn gevoel het meest ernstige incident was tot dusver een volstrekt onbegrijpelijke kwetsende opmerking van een tegenspeler die na afloop een Maccabi-speler geen hand wilde geven onder het motto “ik geef jou geen hand omdat je oma in Auschwitz heeft gezeten”.

Maccabi zaalvoetbal heeft 40 leden en speelt met vier teams in en rond Amsterdam amateurwedstrijden in competitieverband.

Loonstein wat de beveiliging precies inhoudt maar wilde wel kwijt dat de club vaak melding heeft gedaan bij de KNVB, maar dat de voetbalbond daar weinig mee deed.

“Het wordt tij dat de KNVB nu eens de woord bij de daad gaat voegen , want als his misgaat is de KNVB verantwoordelijk”, aldus Loonstein.

Na de Joodse scholen, synagogen en andere Joodse instellingen is het nu dus ook voor Joodse sportvereniging te gevaarlijk om zonder beveiliging een wedstrijd te spelen.

Dit geeft duidelijk weer hoe diep het antisemitisme in Nederland is geworteld mede door een gebrek van de overheid om er iets tegen te doen bijvoorbeeld door de politie opdracht te geven in alle gevallen aangiftes op te nemen, de daders op te sporen en zwaardere straffen uit te delen.