Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Israel en het coronavirus: het coronavirus gaat nergens heen, en je kan je er niet tegen beschermen, maar naarmate meer Israëli’s ziek worden en het ministerie van Volksgezondheid meer richtlijnen uitvaardigt, wordt het steeds verwarder.

 • De belangrijkste probleem voor de verwarringsepidemie (of pandemie) is de VS, nadat directeur Moshe Bar Siman-Tov van het ministerie van Volksgezondheid zei dat de autoriteiten overweegden vluchten uit bepaalde delen van de VS te verbieden.
 • Army Radio volgde het rapport op door te zeggen dat binnen enkele uren een officiële aankondiging zou worden gedaan. Maar een dergelijke aankondiging werd niet gedaan, en de Ynet-nieuwssite meldt dat sommige overheidsfunctionarissen er bezwaar tegen hadden door te gaan met zo’n drastische maatregel.
 • Lekken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken na elke belangrijke aankondiging hebben telegrafisch laten weten ongelukkig te zijn met de veronderstelde overreactie van Israël, maar ze spuugden eigenlijk tegen de wind in. In dit geval is de belissing echter blijkbaar bevroren, gezien het belang van de VS.
 • In een gesprek met de legerradio lijkt minister van Toerisme Yariv Levin zoveel te bevestigen: “Een besluit als dit heeft interne gevolgen in de VS. Het is belangrijk om op dit onderwerp in coördinatie met de VS te handelen. “
 • Sommigen vermoeden dat premier Benjamin Netanyahu mogelijk onder druk staat van de Amerikaanse president Donald Trump, die schijnbaar heeft geprobeerd de economische schade die het virus aanricht, te minimaliseren, onder meer door angsten als paniek te bagatelliseren.

Wel of niet naar een feest of sportwedstrijd gaan: verder veel verwarrende dingen zoals een tweet van een Israëlische journalist die zei dat deelnemers aan de AIPAC-conferentie in Washington, waar twee mensen met het virus besmet waren, niet in quarantaine hoefden gaan, ondanks een richtlijn die iedereen die op een internationale conferentie was, dat moet.

 • Bovendien lijkt het ministerie van Volksgezondheid in Israel soms uitzonderingen te maken voor grote bijeenkomsten en sportevenementen, waardoor 9.000 mensen een basketbalwedstrijd van Hapoel Jerusalem kunnen bekijken en 20.000 mensen naar een voetbalwedstrijd gingen ondanks het verbod op bijeenkomsten van meer dan 5.000 perosnen.
 • Ynet meldt dat ondanks het versoepelen van het ministerie van Volksgezondheid artsen nog steeds mensen vertellen om thuis te blijven.
 • “Het zou goed zijn om geen deel uit te maken van zo’n grote groep die samenkomt. Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen ‘, vertelt het hoofd van de Clalit ziekenfonds aan de nieuwssite.
 • Misschien is er verduidelijking onderweg? Publieke omroep KAN meldt dat minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman zegt dat “een belangrijke aankondiging mogelijk later op de dag is gepland.” Het station merkt op dat er een persconferentie gepland is om 18.00 uur.

Vechten tegen een virus is oorlog, maar waar is het goed voor? : Ran Reznick lijkt in Israel Hayom steun te geven aan de beslissing om veel mensen in quarantaine te plaatsen maar het moet niet te ver te gaan.

 • Reznick meldt dat veel Israëli’s met andere ernstige ziekten nu bang zijn om naar de eerste hulp te gaan uit angst om besmet te raken met de ziekteverwekker, wat volgens hem een ​​teken is van de onnodige openbare paniek die in bedwang moet worden gehouden.
 • “De veerkracht van Israël tegenover het virus moet niet alleen rusten op medisch advies, maar ook op een sterke en robuuste gemeenschappelijke en economische infrastructuur. Het land moet de schade aan Israëlische bedrijven en de industrie, zoals luchtvaartmaatschappijen, zoveel mogelijk beperken. “
 • Netanyahu zelf zei dat de economie de tweede viool is voor goede medicijnen in de strijd tegen het coronavirus, schrijft Shaul Amsterdamski en prijst hem daarvoor. “Dit zijn geen normale tijden waarin we ons bevinden. Dit zijn tijden van crisis. Dus, zoals ik het zie, is de juiste analogie niet routine, maar noodsituaties: zoals oorlog. ‘
 • Is oorlog genoeg? Met het aantal zieke mensen dat dit weekend naar 25 sprong, meldt Yedioth Ahronoth dat “het ministerie van Volksgezondheid een volledige oorlog tegen het virus voert, maar ondertussen blijft het zich in een alarmerend tempo verspreiden.”
 • Als 25 alarmerend is, wat is 10.000? Itamar Grotto, de nr.2 van het ministerie van volksgezondheid vertelt Channel 12 dat het land zich op duizenden, zo niet tienduizenden gevallen moet voorbereiden.
 • “Niet alle 10.000 gaan naar het ziekenhuis, de meeste worden op gemeenschapsniveau behandeld. 80 tot 90 procent zal heel licht ziek zijn en er zal niets met hen gebeuren, ze moeten gewoon in quarantaine in huis blijven totdat het voorbij is als ze geen speciale medische hulp nodig hebben, ”zegt hij.

Bethlehem is afgesloten van de buitenwereld: Israëli’s kunnen een visie op hun toekomst krijgen door naar Bethlehem te kijken, dat door Israël en de Palestijnen vanaf vrijdag effectief is afgesloten van de buitenwereld.

 • Haaretz nam er een kijkje in en vindt griezelige stilte in plaats van de altijd aanwezige drukte: “Bethlehem zag eruit als een spookstad op vrijdag. De stad is vrijwel gestorven sinds zeven mensen de diagnose coronavirus kregen’, meldt Jack Khoury. (inmiddels zijn het 19)
 • Hij zegt ook dat mensen vragen hebben waarom de autoriteiten daar strengere maatregelen nemen dan in Israël zelf. “De angst is dat dit meer een beslissing is van een minister van Defensie die zijn bestaan ​​wil bewijzen dan een beslissing die een reële impact zal hebben op het voorkomen van de verspreiding van corona,” vertelt een bewoner.
 • Sprekend met Reuters, zegt de pastoor van een groep Amerikanen die in een hotel in de stad gevangen zitten dat ze hun geloof gebruiken om sterk te blijven, maar wel hopen dat Uncle Sam hen te hulp komt.
 • “Zelfs als we in quarantaine moeten worden geplaatst, hopen we dat de Verenigde Staten, ons eigen land, ons mogelijk naar huis zullen vliegen,” zei hij. “En als ze ons daar een tijd in quarantaine moeten houden, begrijpen we dat. Maar weet je, we moeten naar huis, ‘zegt Chris Bell.
 • The Philippines Inquirer schrijft over 100 Filippijnse toeristen die in Bethlehem zijn gestrand zonder zelfs maar een kamer in een herberg te hebben.
 • “We willen naar huis, zelfs als de tour nog niet voorbij is. We moeten Israël door, wil iemand ons alsjeblieft helpen, ‘schreef de groep op sociale media, volgens een woordvoerder van de Filipijnse president die hen in contact heeft gebracht met de autoriteiten, die hen uiteindelijk via Jordanië hebben vrijgelaten.

En dan is er het vele nepnieuws: samen met het echte nieuws, helaas, is er ook veel nep nieuws dat rondgaat.

 • Tijdens het weekend maakte een screenshot van een verhaal de rondes op sociale media wat was bewerkt om eruit te zien als een Ynet-nieuwsverhaal, bewerend dat Jemenitische Joden immuun waren en ze werden bestudeerd voor een remedie, een van de verschillende nep verhalen die zo zijn aangepast dat het lijkt dat het komt van het ietwat respectabele nieuwscentrum.
 • “Mijn advies: verspreid geen screenshots, ga naar de website en controleer of het echt is. 99,9% van de tijd is het nep. Iedereen die Ynet daadwerkelijk citeert, zal een link gebruiken, ”vertelt de redacteur van de site, Yon Feder, aan Globes.
 • Kanaal 12 vertelt een verhaal over hoe het coronavirus in tweeën is gemuteerd, waaronder een agressievere soort, waardoor het behoorlijk eng klinkt en alsof het een vaccin moeilijker maakt om te ontwikkelen.
 • Hoewel het verhaal waar is, is het niet de moeite waard om aan de slag te gaan, zoals Mary Petrone en Nathan Grubaugh uitleggen voor CNN : “Mutatie is een alledaags aspect van het bestaan ​​voor veel virussen, en het nieuwe coronavirus is geen uitzondering,” schrijven ze
 • “Een veel voorkomende perceptie is dat de voortdurende acquisitie van mutaties ervoor zal zorgen dat onze toekomstige coronavirusvaccins niet effectief zullen zijn. Hoewel virusevolutie vaccinresistentie kan verlenen, duurt dit proces vaak vele jaren voordat de juiste mutaties zich ophopen. De twee voorgestelde ‘S’- en’ L’-coronavirusstammen verschillen slechts door twee mutaties en zijn 99,99% identiek. Het is zeer waarschijnlijk dat elk vaccin dat voor het ene coronavirus is ontworpen, tegen het andere zal beschermen ‘, schrijven ze.

De kinderen zijn allemaal immuun volgens Netanyahu: wie heeft nep nieuws nodig als het echte nieuws al gek is. Zoals het plan van Netanyahu om kinderen naar treinstations en andere potentiële hotspots voor virussen te sturen, omdat niet veel kinderen tot nu toe zijn besmet.

 • “Dit virus is gevoelig voor bleekmiddel en we moeten op een ordelijke manier handelen om treinstations, busstations, enz. te desinfecteren. Daartoe zal ik tijdens de vakantieperiode, die mogelijk wordt verlengd, tieners mobiliseren, zowel op scholen als in de jeugd bewegingen, om ons op een zeer zorgvuldige manier te helpen met de desinfectie, “zei Netanyahu.
 • Grotto, nog steeds sprekend tot Channel 12, zei dat dit niet het beste idee was dat hij ooit had gehoord: “Kinderen en tieners kunnen besmet raken, maar hun sterftecijfer is erg laag. Ik denk niet dat desinfectie de oplossing is – het is een secundaire stap. Er moet meer aandacht worden besteed aan het contact tussen mensen. ‘
 • Dat is nog maar te zwijgen over ouders, die niet bepaald aan het kauwen zijn om hun kinderen de hete zone in te sturen.
 • “Ouders, heb je al een kostuum voor je kinderen die naar trein stations en andere openbare plaatsen wordt gestuurd,” vraagt ​​journalist Tal Schneider grapje.
 • In Israel Hayom heeft columnist Ariel Kahana nog een bescheiden voorstel: gebruik het coronavirus om de Westelijke Jordaanoever te annexeren.
 • “Gezien het coronavirus is er een verhelderende en groeiende kans die zich niet zal herhalen voor een aanzienlijke uitbreiding van de soevereiniteit van Israël,” schrijft hij, gebruikend als een toonhoogte om de rechtse flank van Blauw en Wit aan boord van de zinkende door Likud geleide coalitie te brengen.

We gaan Gantz pijn doen: In het weekend publiceerden Zman Yisrael en ToI de overpeinzingen van een vooraanstaande Likud minister, die dicht bij Netanyahu staat, die nu vrede sluit met het leven in de oppositie en het zelfs als een soort van overwinning beschildert.

 • “Netanyahu kan niet opnieuw premier worden” , zegt de minister botweg.
 • “Over een jaar zal er weer een verkiezing zijn. Netanyahu zal Likud en het rechtse blok leiden. Hij gaat nergens heen. Blauw en Wit zullen deze verkiezingen uitroepen nadat ze een regering zonder Joodse meerderheid hebben gevormd, vertrouwend op de Gezamenlijke Lijst van de Arabieren, en na een mislukking die is zoals verwacht, zoals de hittegolf medio augustus ”, voegt hij eraan toe.
 • Ook in ToI schrijft Haviv Rettig Gur dat Gantz zichzelf misschien pijn doet door vooruit te gaan met het vormen van een coalitie, omdat het Netanyahu eruit zal duwen en Likud een nog formidabeler vijand achterlaat: “Netanyahu uit de vergelijking halen ontkurkt veel van wat staat tussen Likud en een duidelijke Knesset-meerderheid om te regeren. Een Likud nu geleid door een Yuli Edelstein of Israel Katz of Gilad Erdan, of een andere voorste bankleider, zou een uiterst ontvankelijke Yisrael Beytenu en een nog vriendelijkere Labour-partij vinden (om nog maar te zwijgen over Bauw en Wit’s eigen Telem-factie van voormalige Likudniks) enthousiast om voor zichzelf en hun kiezers de privileges van macht veilig te stellen nu de campagnebelofte om Netanyahu te verdrijven is bereikt. “
 • In Haaretz schrijft Yossi Verter dat Netanyahu “de laars krijgt”, en prijst zijn rivaal Benny Gantz omdat hij het “spiegelbeeld is van de historische en hysterische politieke realiteit die voor onze ogen vorm krijgt.
 • “Er zijn veel wegversperringen, maar één ding is duidelijk: deze verkiezing heeft een nieuwe Gantz voortgebracht. De man is veranderd, ‘schrijft hij. “Hij heeft eindelijk zijn politieke maagdelijkheid verloren. Hij is op het speelveld. ‘