39 Israëliërs besmet; El Al annuleert vlucht naar Amsterdam; nieuwe maatregelen op komst

Premier Netanyahu tijdens de persconferentie. Foto GPO/KOBI GIDEON

Het aantal besmettingen in Israël is toegenomen met 14. In totaal zijn nu 39 mensen in Israël besmet met het coronavirus. De El Al vlucht naar Amsterdam is geannuleerd. Later op maandag worden nieuwe maatregelen aangekondigd.

Zeven van de nieuwe besmette patiënten kwamen uit Europa terug. Zes raakten besmet door contact met iemand die al besmet was. Van een persoon is niet bekend hoe hij besmet raakte.

Premier Netanyahu heeft aangegeven dat iedere inwoner die uit het buitenland in Israël aan komt, verplicht is eerst 14 dagen in quarantaine te gaan. Het is niet duidelijk of dit betekent dat reizigers zonder het Israëlische staatsburgerschap terug worden gestuurd. Later op maandag wordt hier meer over bekend.

Inmiddels heeft het ministerie van Volksgezondheid samen met de Israëlische politie een eenheid opgericht die gaat controleren of mensen die thuis in quarantaine zitten zich aan de regels houden.

De afgelopen dagen zijn er negen gevallen geweest waar mensen zich niet aan de regels voor huis quarantaine hebben gehouden. Hierdoor hebben ze mogelijk anderen besmet.

Daarnaast is aangekondigd dat iedere Israëliër die in de afgelopen 14 dagen in Bethlehem of omgeving is geweest, verplicht 14 dagen in thuis quarantaine moet.

Bethlehem is door de Palestijnse politie in samenwerking met de IDF van de buitenwereld afgesloten.

El Al heeft de altijd drukke maandagochtend vlucht naar Amsterdam geannuleerd. Dit vooruitlopend op de officiële aankondiging dat ook Nederland op de lijst van landen komt vanwaar uit je verplicht 14 dagen in quarantaine moet.

Cyrille Cohen, hoofd van het immunotherapie-laboratorium aan de Bar-Ilan University zei tegen de Times of Israël er van overtuigd te zijn dat iedereen die in Israël arriveert in quarantaine wordt geplaatst.

“Ik geloof dat ze iedereen uit het buitenland zullen vragen om 14 dagen in quarantaine te gaan, dat is nu de slimste zet.”

Netanyahu en minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman spraken zondagavond tijdens een persconferentie, waarbij Netanyahu zei: “Als we meer stappen ondernemen, geldt dit voor alle landen.” “We hebben het niet over het sluiten van de poorten. We hebben het over quarantaine voor degenen die uit het buitenland komen,” verduidelijkte hij.

Litzman zei dat de trage verspreiding van het virus in Israël in vergelijking met sommige andere landen de maatregelen rechtvaardigt die de overheid heeft genomen.

“Dit laat zien dat we het juiste beleid voeren,” zei hij: “Mensen dachten dat we overdreven reageerden en dat we voor verkiezingen politiek spelletjes aan het spelen waren – in feite hadden we gelijk.”

Sprekend na de politici, zei directeur-generaal Moshe Bar Simon-Tov van het ministerie van Volksgezondheid dat Israëliërs er op voorbereid moeten zijn dat de situatie zich zal verergeren. Hij zei dat Israël zijn best doet om de situatie in toom te houden, maar andere landen verliezen de controle over het virus.

Advertentie (4)