Voetbaltrainer belaagt 11-jarig joodse jongetje om zijn afkomst

Het voetbalveld van het GeuzenMiddenmeer in Amsterdam (Google Maps)

Een voetbaltrainer in Amsterdam wordt ervan beschuldigd een 11-jarige joodse speler meerdere malen te hebben getreiterd met antisemitische opmerkingen. Dit meldt JTA.

De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft de trainer op non actief gesteld. Hij was trainer voor verschillende voetbalteams.

De jongen werd in een artikel vrijdag in Het Parool alleen geïdentificeerd als Tobias. Hij trok vorig jaar de aandacht van de niet bij name genoemde coach, omdat hij een ketting droeg met een Davidsster. De jongen speelt voor de GeuzenMiddenmeer-club in Amsterdam Oost.

“Hij vroeg me of ik een Ajax-fan of een Jood ben”, zei de jongen. Het Amsterdamse voetbalteam heeft veel fans die Joodse symbolen als mascottes gebruiken. Toen Tobias hem vertelde dat hij joods was, vroeg de coach of hij zich daar niet voor schaamde.

Roos Elkerbout, de moeder van Tobias, vertelde tegen het Het Parool dat de jeugdtrainer haar zoon ‘kankerjoodje’ en ‘teringjoodje’ noemde. Als er twee teams van de club tegen elkaar speelden, riep die trainer over het veld dat ze ‘het Joodje’ er niet langs mochten laten of dat ze ‘het Joodje’ niet mochten laten scoren.

Victor Koopman, bestuurslid afdeling jeugd, is een gesprek aangegaan met de jeugdtrainer, “het is een verschrikkelijk verhaal. Dit hoort niet op onze club en niet in de maatschappij. Maar wij krijgen onvoldoende helder wat er gebeurd is. Er zijn twee verschillende verhalen.”

Hij vertelde Het Parool dat er “geen getuigen” waren bij de uitwisselingen en dit “maakt het probleem ingewikkelder.” De coach heeft ontkend dat hij antisemitische opmerkingen heeft gemaakt.

Maar Het Parool sprak met twee teamgenoten van Tobias die zijn verslag bevestigden. Het waren teamgenoten van de jongen die de ouders informeerden dat zoon systematisch door de trainer werd vernederd met antisemitische opmerkingen.

Advertentie (4)