Trump sluit grenzen voor Europa

President Donald Trump spreekt de natie toe. Screenshot YouTube

De Amerikaanse President Donald Trump heeft woensdag in een toespraak vanuit het Witte Huis aangekondigd het vliegverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten vanaf vrijdag stop te gaan zetten. Vanuit het Verenigd Koninkrijk kan nog wel naar Amerika worden gevlogen .

Ook gaat Trump maatregelen nemen om de economische schade van de coronavirus pandemie te beperken. Er komt verlichting voor bedrijven in financiële nood en voor werknemers die thuis moeten blijven door besmetting, ziekte of voor quarantaine doeleinden.

Volgens Trump heeft de Europese Unie niet snel genoeg gehandeld om het coronavirus onder bedwang te krijgen. Hierdoor hebben Europese reizigers clusters van besmettingen in de Verenigde Staten gezaaid. Het inreisverbod voor buitenlanders uit China, wat in januari werd ingevoerd, noemde Trump een levensreddende stap. “Nu moeten we dezelfde actie ondernemen met Europa.”

Trump zei dat de beperkingen niet van toepassing zijn op het Verenigd Koninkrijk.

Met het oog op de kelderende beurzen en de economische nood waarin veel bedrijven verkeren benadrukte de president in zijn toespraak dat de crisis geen financiële is. “Dit is slechts een tijdelijk moment die we als natie en als wereld samen zullen overwinnen.” Hij besloot zijn toespraak met en oproep tot eenheid, samenwerking en compassie.

Er zijn inmiddels meer dan 1.000 besmettingen in de Verenigde Staten van het coronavirus. Openbare evenementen gaan niet door en veel scholen zijn gesloten. Inmiddels heeft de Wereldgezondheidsorganisatie, zoals Israël drie dagen geleden, de uitbraak verklaart tot pandemie.

De regering Trump overweegt verschillende opties waaronder het idee om de uitbraak tot een nationale ramp te verklaren. Autoriteiten van de federale instanties, waaronder het leger, kunnen dan bijspringen om hulp te verlenen in noodsituaties door medische zorg te verlenen of goederen te verdelen.

Het coronavirus veroorzaakt de zogenaamde coronavirus ziekte, door de Wereldgezondheidsorganisatie geclassificeerd als COVID-19. Bij de meeste mensen veroorzaakt het nieuwe coronavirus milde of matige symptomen, zoals koorts en hoesten. Bij vooral ouderen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen kunnen de ziekteverschijnselen ernstiger zijn, waaronder longontsteking.

De overgrote meerderheid van de mensen herstelt van het nieuwe virus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie herstellen mensen met een milde ziekte binnen ongeveer twee weken. Mensen bij wie de ziekteverschijnselen erger zijn, hebben drie tot zes weken nodig om te herstellen.

Geschat wordt dat 60% van de Amerikaanse volwassen het virus zal oplopen. Omdat zoveel mensen zo snel ziek kunnen worden, bestaat de dreiging vooral uit het onvermogen van de medische diensten om iedereen tegelijkertijd te verzorgen.