Vernietigde Grote Synagoge van Vilnius in 3D video

Screenshot YouTube

De stad Vilnius in Litouwen markeert de 300ste verjaardag van de geboorte van Elijah ben Solomon Zalman, de Vilna Gaon, met een virtuele rondleiding van de Grote Synagoge van Vilnius. De synagoge werd vernietigd door het Sovjetregime in de jaren 50 van de vorige eeuw.

Het 3D-project bevat realistische beelden van de synagoge, inclusief het complex, de binnenplaats en het interieur. De clips zijn gemaakt met gearchiveerde foto’s en bouwkundige tekeningen.

De synagoge had oorspronkelijk vijf verdiepingen, waarvan er twee ondergronds waren. Het gebouw bood plaats aan ongeveer 5.000 gelovigen.

In de tweede wereld oorlog is het gebouw leeggeroofd en in brand gestoken door de nazi’s. De ruïne van het gebouw en de shulhof er omheen is tussen 1955 en 1957 door de sovjet autoriteiten gebulldozerd en vervangen door een basketbal veld en een school.

Er zijn nog drie originele stukken van de synagoge overgebleven: een deur van de Heilige Ark, een leesbureau en een bas-reliëf van de Tien Geboden. De items zijn te vinden in het Vilna Gaon Museum.

2020 is uitgeroepen tot het jaar van de Vilna Gaon en de geschiedenis van de joden van Litouwen.

Een Joods herdenkingscentrum is gepland voor de plaats waar de synagoge ooit stond. Het plan is om het centrum in 2023 te openen wanneer Vilnius zijn 700ste verjaardag viert.

Advertentie (4)