Kleinzoon huurt hoogwerker in om oma te zien in joods verpleegtehuis Beth Shalom

Familieleden van Fiet Aussen maken zich klaar om haar te ontmoeten vanaf een hoogwerker buiten het raam van haar kamer in het joodse verpleeghuis in Amsterdam, 15 april 2020. (Met dank aan Riwal Holding Group en JTA)

Videogesprekken zijn lastig voor Fiet Aussen, een 91-jarige weduwe die de al zes weken opgesloten zit in het joodse verpleeghuis Beth Shalom in Amsterdam meldt JTA.

Ze is bijna doof en kan daarom eigenlijk geen technologische oplossingen gebruiken om te communiceren met familieleden. Haar familie kan haar niet bezoeken omdat Beth Shalom sinds midden maart vanwege het coronavirus de deuren voor bezoekers gesloten heeft.

COVID-19 heeft tot nu toe 26 van de inwoners van Beth Shalom gedood.

Haar kleinzoon, Timo Haaker, 26, besloot daarom een ​​ander soort technologie te gebruiken.

Volgens Nederlands-Joodse weekblad NIW op vrijdag, belde hij Riwal, een in Nederland gevestigd internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in hoogwerkers, met de vraag of hij ze kon inhuren om de familieleden van Aussen naar het raam van haar appartement op de derde verdieping van het bejaardenhuis te tillen.

Riwal, dat eigendom is van de Israëlisch-Nederlandse zakenman Doron Livnat, heeft op 15 april 12 familieleden van Aussen gratis naar haar raam op de tweede verdieping gebracht. Hij heeft aangeboden hetzelfde te doen voor alle familie van inwoners van Beth Shalom.

Haaker vertelde aan de Jewish Telegraphic Agency dat hij niets wist van de Joodse connecties van Riwal, dat regelmatig het doelwit is van anti-Israëlische groepen.

“Om eerlijk te zijn, ze kon ons niet echt horen op de hoogwerker, maar het maakte haar super blij, het vulde haar met nieuwe energie”, zegt Haaker, mede-oprichter van het toeristenbedrijf We Are Amsterdam.

Om de voetafdruk van de kraan op straat buiten Beth Shalom te minimaliseren, stuurde Riwal een van de kleinste hoogwerkers, die maar één persoon tegelijk kan tillen. Elk lid van de Aussen-clan had een snelle babbel van ongeveer drie minuten met Fiet voordat hij weer naar beneden ging en werd vervangen door de volgende bezoeker, terwijl toeschouwers foto’s en video’s maakten van de scène met hun mobiele telefoons.

“De zon scheen, er was een geweldige sfeer en het was gewoon een perfecte dag”, zei Haaker.

Zijn moeder is een van de vier kinderen die zijn opgevoed door Fiet en haar overleden man Hans. Ze namen Haaker’s moeder als pleegkind in het gezin toen ze een tiener was.

De niet-joodse Fiet ging ongeveer een jaar geleden samen met Hans in Beth Shalom wonen. Hans was joods en had de Holocaust ondergedoken overleefd. Hij stierf in november 2019.

Een van Fiet’s beste vrienden, ook een inwoner van Beth Shalom, stierf op 13 april, mogelijk aan het virus.

De besmettingsgraad bij Beth Shalom zorgt ervoor dat de familie Aussen zich steeds meer zorgen maakt geen afscheid van Fiet te kunnen nemen, zegt haar kleinzoon.

“Zelfs zonder het virus bestaat de kans dat elk bezoek het laatste is als je het hebt over een persoon van in de 90″, zegt Haaker. ‘En mijn grootmoeder heeft in het verleden longproblemen gehad. Dus deze bezorgdheid over het niet afscheid kunnen nemen was een van de belangrijkste redenen waarom ik besloot dit te doen.”

Half maart ging Beth Shalom op slot uit angst voor het coronavirus, maar voor velen was het te laat. Tot op heden zijn 26 van de 120 inwoners bezweken aan het virus en sommige zijn in quarantaine geplaatst in hun kamers, meldt het NIW. Dit maakte Beth Shalom “de zwaarst getroffen plaats in de Nederlandse Joodse gemeenschap” door COVID-19, aldus Esther Voet, hoofdredacteur van de krant.

Advertentie (4)