Israëlisch bedrijf komt met ‘desinfectie tunnel’ waar grote groepen doorheen kunnen lopen

Bar-Ilan University-onderzoeker Dr. Izaak Cohen laat zijn temperatuur controleren voordat hij door een desinfectietunnel in Bloomfield Stadium loopt. Foto Yoni Reif<br />

Nu restricties overal worden verminderd is het idee om naar een shoppingmall, of voetbalstadion te gaan voor veel mensen niet aantrekkelijk vanwege de angst om besmet te worden met het coronavirus. Maar er komt een moment dat je toch een drukke ruimte in moet gaan. En dat is nu net wat twee Iraëlische onderzoekers samen met het in Carmiel gevestigde bedrijf RD Pack hebben aangepakt, waardoor de eerste “desinfectie tunnel’ voor grote groepen mensen werd geboren.

In de tunnel spuit een gepatenteerd, milieuvriendelijk desinfectiemiddel op basis van leidingwater, ontwikkeld aan de Bar-Ilan University met behulp van elektrochemische technologie, waarvan is bewezen dat het bacteriën en virussen, waaronder microben, uit de coronavirus familie krachtig verwijdert.

De tunnel is ontworpen om honderden of duizenden mensen die dagelijks bijeenkomen op locaties zoals trein-en busstations, shoppingmalls, stadions, ziekenhuizen en scholen veilig te desinfecteren en is uitgerust met een geautomatiseerd aerosolsproeisysteem dat personen, kleding en mogelijk besmette bezittingen snel desinfecteert.

Het automatische systeem detecteert wanneer iemand door de tunnel loopt en zet vernevelingssproeiers aan die de ruimte besproeien met de desinfecterende oplossing.

Het systeem wordt tot het einde van het huidige seizoen getest bij de VIP-ingang van Jaffa’s Bloomfield Stadium, de thuisbasis van voetbalteams Maccabi Tel Aviv, Hapoel Tel Aviv en Bnei Yehuda. Voorafgaand aan het betreden van de desinfectietunnel moeten alle aanwezigen hun temperatuur laten controleren en een masker dragen.

Dr. Eran Avraham, links, en Dr. Izaak Cohen van de Bar-Ilan University lopen door de sanitaire tunnel bij de ingang van het Bloomfield Stadium in Tel Aviv. Foto Yoni Reif

Dr. Izaak Cohen, die het desinfecterende middel heeft ontwikkeld en gepatenteerd bij Dr. Eran Avraham en Prof. Doron Aurbach van de afdeling Chemie van de Bar-Ilan Universiteit en het Instituut voor Nanotechnologie en geavanceerde materialen, zegt dat “deze desinfecterende stof buitengewoon effectief is, 100 keer meer dan een gewone desinfecterende stof, en het voordeel is dat de stof ook onstabiel is”.

“Doordat de stof onstabiel is, is hij milieuvriendelijker. Andere ontsmettingsmiddelen zijn stabieler en blijven op je zitten en kunnen allerlei brandwonden veroorzaken. Hoe stabieler ze zijn, hoe minder vriendelijk ze zijn voor jou en het milieu.”

De bacterie dodende eigenschappen ervan zijn bewezen in tests die zijn uitgevoerd in Israëlische ziekenhuizen en zijn ook effectief gebleken bij het neutraliseren van corona-achtige virussen.

RD Pack, houdt zich bezig met de ontwikkeling en constructie van geautomatiseerde industriële machines, en heeft de technologie voor het watergebaseerde desinfectieproces verworven en past deze momenteel toe in zogenaamde desinfectietunnels en in andere geautomatiseerde oplossingen waaronder desinfectie van kamers en andere ruimtes.

Het bedrijf werkt momenteel aan het verkrijgen van goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid om de oplossing in het hele land in te zetten, nadat het de technologie onlangs aan de adjunct-directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, prof. Itamar Grotto, had gedemonstreerd.

Eran Druker, directeur bedrijfsontwikkeling van RD Pack zegt dat “het doel is om een ​​actief proces te creëren dat de dagelijkse routine niet verstoort”.

“Mensen denken dat het coronavirus voorbij is, maar het is nog steeds bij ons. Aangezien mensen niet langer proactief zijn in desinfectie en reiniging, creëren we de mogelijkheid voor desinfectie en breken we de infectieketen.”

Advertentie (4)