Israëlische technologie kan het coronavirus “ruiken”

Foto: Nanoscent

De Israëlische startup Nanoscent voert momenteel proeven uit met het Sheba Medical Center waarbij technologie wordt getest die COVID-19 in minder dan 30 seconden kan “ruiken”.

Inmiddels zijn reeds tientallen proefpersonen met succes getest op coronavirus infecties en is Magen David Adom (MDA) begonnen met het integreren van de testmethode in hun drive-through-teststations in het hele land. Ook een aantal ziekenhuizen volgen dit voorbeeld, waaronder het Sourasky Medical Center in Tel Aviv en het Poriya Medical Center in Tiberias.

Met de nieuwe ruik-technologie blazen vermoedelijke coronavirus-patiënten lucht door hun neus in een plastic zak met sensorchips die de geuren van COVID-19 elektronisch kunnen detecteren. De patiënt ontvangt in een halve minuut een diagnose, een snelle detectie van het virus in een wereld waar de huidige methoden meestal op zijn best uren duren.

De methode van Nanoscent werd eerder in maart met succes getest door onderzoekers van de Technion Universiteit in Haifa, in samenwerking met medische onderzoekers op de Rambam Health Care Campus in Haifa.

De blaastest van Nanoscent omvat een component, vervaardigd door DreamTech in Zuid-Korea, die rechtstreeks op de neus aansluit. Van daaruit maakt het verbinding met de plastic zak, die de geursensoren bevat die Nanoscent heeft ‘getraind’ om COVID-19 op te snuiven.

Dit is belangrijk omdat wanneer het coronavirus het lichaam binnenkomt, is er een afbraakproces dat plaatsvindt in de neus en keelholte van de geïnfecteerde patiënt. De technologie van Nanoscent pikt deze geuren op, waardoor snel en meer gestroomlijnde testen mogelijk zijn te midden van de corona pandemie.

Advertentie (4)