Een Joodse kijk op kunst in 50 meesterwerken

Kunsjt! van Jaron Beekes verschijnt vandaag | Een Joodse kijk op kunst in 50 meesterwerken

Vandaag verschijnt het boek Kunsjt!, waarin Jaron Beekes aan de hand van 50 kunstenaars een eigenzinnige zoektocht naar Joodse kwesties binnen de kunst aangaat. Veel van deze stukken verschenen eerder in het NIW

De bundel bevat onder andere het stuk waarin hij de discussie rond Gerarda Ruebs controversiële standbeeld bij het Olympisch Stadion aanzwengelde (een man “in een veel te strakke onderbroek, die vol vuur in zijn ogen de Hitlergroet brengt”). Afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt dat het standbeeld verwijderd wordt.

Over het boek: Waarom is Michelangelo’s David niet besneden? Het ontbreken van een voorhuid was toch juist wat de koning der Joden onderscheidde van zijn heidense rivalen? Was Rembrandts Joodse bruidje eigenlijk wel Joods? En waarom stond Vincent van Gogh als devoot christen met een bos sneeuwklokjes op de stoep bij zijn Joodse leermeester? Wat bindt schilders als Marc Chagall, Mark Rothko en Isaac Israëls? Welke Joodse kwesties spelen een rol bij Diane Arbus, Frida Kahlo en Helmut Newton? En hoe zit dat met het tweede van de Tien Geboden: ‘Gij zult geen beelden maken’?

Dergelijke vragen worden op vrolijke wijze haarfijn door Beekes onderzocht in Kunsjt! Een Joodse kijk op kunst in 50 meesterwerken

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)