Kamala Harris en Israël

Kamala Harris bij AIPAC in 2017

De senator uit Californië die door de democratische presidentskandidaat Joe Biden is gekozen als zijn kandidaat voor het vicepresidentschap, draagt Israël een warm hart toe en is getrouwd met een Joodse advocaat.

Kamala Harris werd vorige week bevestigd als nummer twee van de Democratische partij en werd daarmee de eerste gekleurde vrouw die door een van de twee belangrijkste Amerikaanse politieke partijen werd benoemd tot kandidaat vice-president.

Harris is sinds 2014 getrouwd met de joodse Doughlass Emhoff. Emhoff komt oorspronkelijk uit Brooklyn en heeft 2 kinderen uit een vorig huwelijk. Zijn zoon Cole van 26 jaar oud heeft neurowetenschappen gestudeerd en zijn dochter Ella van 21 jaar oud is een kunstenares en ontwerpster. De kinderen zijn genoemd naar John Coltrane and Ella Fitzgerald. 

Wat Israël betreft heeft Kamala Harris 2 keer een toespraak gehouden op de jaarlijkse beleidsconferentie van de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). De eerste keer in 2017 en de 2e keer in 2018 toen de andere Democratische presidentskandidaten niet bij AIPAC wilden verschijnen. Harris kwam wel en gaf een off the record toespraak, waarvan de inhoud later is gepubliceerd

Verder steunt Harris een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict en is van mening dat een oplossing niet kan worden opgelegd. “Een oplossing moet overeengekomen worden door de betrokken partijen”, zegt ze. Ook heeft ze zich uitgesproken tegen BDS, de Boycott, Divestment, Sanctions organisatie die oproept tot sancties tegen Israël.

Harris was begin 2017 mede-sponsor van een resolutie van de Senaat waarin de regering-Obama werd berispt omdat het resolutie 2334 van de VN Veiligheidsraad niet had geblokkeerd, ​​waarmee het nederzettingenbeleid van Israël werd veroordeeld.

Wel steunt ze de nucleaire overeenkomst van Obama met Iran, iets wat min of meer vanzelfsprekend is voor een politicus van de Democratische Partij. Verwacht mag worden dat onder een regering Biden-Harris de Verenigde Staten zich opnieuw bij dit akkoord zullen aansluiten.

Op iedereen valt wel wat op aan te merken, maar zeker in vergelijk met de andere opties die Joe Biden had, heeft hij met Kamala Harris als vicepresidentskandidaat de meest gunstige keuze voor Israël gemaakt.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!