Professor Gamzu: ‘Kinderen vanaf 12 jaar net zo besmettelijk als volwassenen’

Professor Gamzu. Foto GPO

In een Zoom-interview met journalisten zei de door de Israëlische regering aangestelde ‘coronavirus tsaar’ dat hij zich grote zorgen maakt over de opening van het schooljaar op 1 september.

Tijdens de Zoom persconferentie zei professor Gamzu dat zodra de scholen op 1 september weer worden geopend er een groot gevaar bestaat van een nieuwe golf van besmettingen.

‘Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen kinderen onder en boven 12 jaar’, aldus Gamzu. ‘Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen vanaf 12 jaar net zo besmettelijk zijn voor het virus als volwassenen en hetzelfde risico hebben om de ziekte op te lopen.

Hij adviseerde dan ook scholieren vanaf 12 jaar voornamelijk thuis onderwijs te laten volgen met maximaal 1 dag per week in kleine groepjes naar school. Scholieren onder 12 jaar moeten in capsules in de klassen zitten, volgens Gamzu.

“Ik lig daar in de nacht wakker van” zei Gamzu. “Met een terugkeer naar studies die nu opdoemt, net nu Israël de tweede golf in toom probeert te houden, bevindt het land zich in een zeer delicate situatie en de kwestie van de mogelijke gevolgen maken dat ik daar ‘s nachts wakker van lig.”

Doordat de ultraorthodoxe scholen en yeshiva’s al komende zondag beginnen, kan daarnaar worden gekeken voor wat betreft het aantal besmettingen tien dagen nadat deze scholen zijn open gegaan zodat er maatregelen voor de andere scholen in Israël kunnen worden getroffen.

Voor Gamzu is het belangrijkste dat er een balans wordt gevonden in de te nemen maatregelen en de schade voor de economie en hinder voor de bevolking.

Daarom is er één gouden regelen voor hem :”testen, testen en bij een positieve test meteen brononderzoek doen, met andere woorden, brononderzoek: waar is de persoon geweest, wie heeft hij ontmoet etc.

‘Dat is de belangrijkste manier om grip te krijgen op het coronavirus’, aldus Gamzu.

Voor wat betreft het instellen van beperkingen tijdens de Joodse feestdagen die op 18 september met Rosh Hashana, het Joods nieuwjaar, beginnen, zei Gamzu “dat veel afhankelijk is van wat er de komende drie weken gaat gebeuren zodra alle scholen weer open zijn.

Mocht blijken dat het aantal besmettingen fors toeneemt dan zullen er ongetwijfeld beperkingen volgen vergelijkbaar met Pesach toen er sprake was van een lockdown en families thuis moesten blijven en geen anderen mochten ontvangen in hun huis.

De huidige beperkingen blijven voorlopig intact, zoals de verplichting buiten en in openbare ruimten een mondkapje te dragen, 2 meter afstand houden, niet meer dan 20 mensen binnen bij elkaar en 30 in de buitenlucht en het advies vaak handen te wassen.

Hij zei verder nog dat op dit moment het besmettingspercentage 1 is, dat wil zeggen dat één besmet persoon een ander kan besmetten. Hij wil dat terugdringen naar 0,8 omdat dan kan worden gezegd dat het virus bedwongen is.

Of en wanneer dat gebeurt zullen de komende weken duidelijk moeten maken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!