Israël verwacht de komende vijf jaar 250.000 immigranten

Voorzitter van het Joods Agentschap, Isaac Herzog (L) met President Rivlin. Foto Mark Neyman (GPO)

Het Joodse Agentschap schat dat Israël de komende vijf jaar een instroom van een kwart miljoen immigranten zal zien, gebaseerd op de dramatische toename van de belangstelling voor alijah (immigratie naar Israël) in de maanden sinds het uitbreken van de COVID-19- pandemie.

Deze schatting werd zondag door de voorzitter van het Joods Agentschap, Isaac Herzog, gepresenteerd aan president Reuven Rivlin tijdens een bezoek aan Ulpan Etzion, een Hebreeuwse taalschool in Jeruzalem die wordt gerund door het Joods Agentschap.

Sinds het begin van de wereldwijde coronacrisis zijn het Joods Agentschap en andere organisaties die betrokken zijn bij alijah getuige geweest van een enorme piek in het aantal mensen dat contact maakte om te informeren naar de mogelijkheid om op alijah te gaan.

De nieuwe beoordeling houdt rekening met deze nieuwe trends, evenals met informatie die is ontvangen van functionarissen van het Joodse Agentschap uit de Joodse wereld.

Met dat in gedachten gelooft het Joods Agentschap dat 250.000 nieuwe immigranten in de komende vijf jaar een realistisch cijfer is.

Hoewel het werkelijke aantal nieuwe immigranten in 2020 tot nu toe aanzienlijk is afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren als gevolg van de grootschalige annulering van commerciële vluchten, wordt aangenomen dat de coronavirus crisis nieuwe omstandigheden heeft gecreëerd voor veel Joden die in de diaspora leven en die nu nieuwe kansen zien die niet eerder hebben bestaan om te verhuizen naar Israël.

Het Joods Agentschap zegt dat het in de eerste helft van 2020 ongeveer 90.000 telefoontjes heeft ontvangen met het verzoek om informatie over alijah, waaronder een toename van 31% in het aantal vragen uit westerse landen.

Bovendien werden in die tijd ongeveer 25.000 alijah-dossiers geopend, met een stijging van 91% in Europeesche landen en een stijging met 400% in Noord-Amerika.

Isaac Herzog, voorzitter van het Joodse Agentschap, merkte op dat zelfs tijdens de grootste crises waarmee de Joodse staat werd geconfronteerd, alijah altijd doorging, en vertelde hoe getalenteerde Joden van over de hele wereld alijah zouden blijven maken, zelfs tijdens de huidige pandemie.

“De golven van immigratie naar Israël gedurende onze geschiedenis hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de economie, cultuur en samenleving van Israël”, zei Herzog.

“De staat Israël moet de gelegenheid met beide handen aangrijpen om bij het Joods Agentschap en andere organisaties die zich met immigratie bezighouden te zitten en een nationaal plan voor deze welkome immigratie op te stellen en een gemiste kans van historische omvang te voorkomen.”

Ongeveer 10.330 nieuwe immigranten kwamen van januari tot juli dit jaar naar Israël, vergeleken met 19.943 in dezelfde periode in 2019.

Aliyah en minister van Absorptie Pnina Tamano-Shata heeft onlangs een vijfjarenplan voor immigratie opgesteld, maar de uitvoering ervan hangt af van de financiering die het ontvangt uit de staatsbegroting.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)