Een veilige plek voor Joden in Mariupol, Oekraine

Foto Christenen voor Israël

Op 28 juli 2020 probeerde een man gewapend met een bijl binnen te dringen in de synagoge van Mariupol, Oost-Oekraïne. De aanslag werd ternauwernood voorkomen. Maar de Joodse gemeenschap voelt zich er niet meer veilig.

De bewaker van de synagoge wist de aanslagpleger zijn bijl af te pakken. Inmiddels heeft de politie de man gearresteerd. Maar angst overheerst binnen de Joodse gemeenschap. Want het gebouw staat in een slechte buurt en is niet goed te beveiligen. De binnenplaats delen ze onder andere met een school en een goedkoop hotel. Daardoor kunnen ongenode gasten die kwaad in de zin hebben te gemakkelijk binnendringen in de synagoge. Rabbijn Mendel Cohen: “We moeten verhuizen. Ik kan in het huidige gebouw de veiligheid van mijn gemeente niet garanderen”.

Thuis in Israël

Rabbijn Mendel realiseert zich dat er op termijn geen toekomst is voor Joden in Oekraïne, en dat zij thuishoren in Israël. Sinds zijn komst zijn al vele tientallen Joden uit de stad geëmigreerd naar hun thuisland Israël. Maar veel Joden in het voormalige Sovjetland zijn zich nauwelijks bewust van hun Joodse achtergrond. Rabbijn Mendel zoekt hen op, laat hen kennismaken met hun Joodse afkomst en geloof, en biedt hen zo een liefhebbende gemeenschap.

Bekijk hier de video over de Joodse gemeenschap in Mariupol (tekst gaat verder onder video)

Armoede en eenzaamheid
Van de eens bloeiende Joodse gemeenschap in Oekraïne is weinig meer over. Tijdens de Holocaust werd het grootste deel van de Oekraïense Joden vermoord. De Joden die er nog leven, hebben vaak te kampen met diepe armoede en eenzaamheid. Veel Joodse ouderen kunnen niet rondkomen van hun pensioen en zijn afhankelijk van de dagelijkse maaltijden in de gaarkeuken en de voedselpakketten van Christenen voor Israël. De coronacrisis heeft de situatie nog moeilijker gemaakt: voedselprijzen stijgen en de eenzaamheid neemt toe.

Nieuw gebouw?
De Joodse gemeenschap heeft een nieuw gebouw op het oog, waar ze graag naartoe willen verhuizen. Het voormalige theater is groter, en het kan bovendien beter beveiligd worden. Omdat het gebouw al een tijd leeg staat moet er wel nog het één en ander aan verbouwd worden. De kosten van verbouwing en verhuizing bedragen in totaal zo’n 50.000 euro. Dit bedrag zal worden besteed aan de verbouwing, de aanleg van het sanitair, de beveiliging, de verhuizing van de synagoge en de verhuizing en installatie van de gaarkeuken.

Helpt u mee?
We willen graag de Joodse gemeenschap in Mariupol helpen aan een veilige plek. Helpt u mee om de verhuizing mogelijk te maken? Alvast hartelijk dank!

Een gift geven kan via het online formulier of door een gift over te maken op één van deze rekeningnummers, onder vermelding van: verhuizing synagoge Mariupol.

  • Voor Nederland: NL38 ABNA 0529 310 252 t.n.v. Christenen voor Israël
  • Voor België: BE91 000 165 450 876 t.n.v. Christenen voor Israël

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!