Resterende 8000 joden in Ethiopië worden naar Israël gebracht

Leden van de Falash Mura-gemeenschap. Screenshot YouTube

De minister van Alyiah en Integratie, Pnina Tamano-Shata heeft een plan opgesteld om de ongeveer 8000 overgebleven leden van de Falash Mura-gemeenschap in Ethiopië naar Israël te brengen, aldus de Israëlische legerradio.

Volgens het bericht zal Tamano-Shata het plan binnenkort presenteren en heeft het de volledige steun van minister van Binnenlandse Zaken Arye Deri.

Het plan zou 4000 leden van de Joodse gemeenschap in Ethiopië in staat stellen om nog voor het einde van 2020 alijah te maken. Daarna volgen in 2021 nog twee ronden waardoor de aliyah uit Ethiopische effectief wordt voltooid.

Zo’n project zou een speciaal budget vereisen, omdat in tegenstelling tot andere alijah-projecten, alijah van de Falash Mura-gemeenschap meer sociale diensten en algemene ondersteuning nodig heeft. De Ethiopische gemeenschap spreekt Amhaars en heeft doorgaans geen toegang tot moderne voorzieningen.

De Falash Mura zijn afstammelingen van de Ethiopisch-Joodse gemeenschap, maar hebben geen recht op staatsburgerschap onder de Wet van Terugkeer, aangezien hun voorouders zich onder dwang tot het christendom moesten bekeren.

Ze krijgen het Israëlische staatsburgerschap onder de wet van binnenkomst op basis van de principes van gezinshereniging. Eenmaal in Israël ondergaan ze een bekering tot het Jodendom.

Volgens deskundigen van de Falash Mura-gemeenschap zijn de overgebleven leden van de gemeenschap patrilineaire afstammelingen van Joden en werden ze niet opgenomen in de uitspraak van toenmalig Opperrabbijn Shlomo Amar, die oordeelde dat alleen degenen van matrilineaire afkomst naar Israël moesten worden overgebracht.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!