200 Israëlische bedrijven doen al lange tijd zaken met de VAE

Dubai, United Arab Emirates – June 5, 2019: Dubai seaside skyline and Burj Al Arab luxury hotel aerial view at sunrise

Nu Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) officiële diplomatieke banden zijn aangegaan, blijkt dat er onofficieel al langer sprake is van financiële relaties tussen de twee landen. Volgens de Manufacturers Association of Israel exporteren ongeveer 200 Israëlische bedrijven al producten naar de VAE. Deze bedrijven zijn afkomstig uit verschillende bedrijfstakken, met name op het gebied van medische apparatuur, telecommunicatie en nationale veiligheid.

De handel tussen de twee landen verloopt via dochterondernemingen die zijn gevestigd ​​in een derde land, normaal gesproken in de VS of Europa. Hierdoor is het lastig om een ​​nauwkeurig beeld te krijgen van de omvang van de Israëlische export naar de VAE.

De geëxporteerde goederen zijn afgewerkte producten die geen routineonderhoud nodig hebben en die volledig kunnen worden onderhouden door de klant na aankoop.

Zodra de diplomatieke banden tot stand zijn gebracht tussen de twee landen gelooft de Manufacturers Association of Israel dat het voor Israëlische bedrijven gemakkelijker zal zijn om rechtstreeks naar de VAE te exporteren. Dit zou betekenen dat bedrijven niet langer afhankelijk zijn van doorsluis bedrijven in een derde land en de mogelijkheid hebben om hun producten doorlopend te ondersteunen.

Ook diverse Israëlische startups hebben banden met het Perzische Golfland.

Een voorbeeld hiervan is het in Ramat Gan gevestigde gemeenschaps-managementbedrijf Insights: Powering Collective Thinking Ltd., dat gedurende zes maanden heeft samengewerkt met de monarchie van Dubai. Hier werd geen ruchtbaarheid aan gegeven. Insights exploiteert een platform voor gemeenschapsbetrokkenheid dat feedback van de burgers geeft aan de autoriteiten in Dubai.

Dubai is de vijfde regering waar Insights overeenkomsten mee getekend heeft, in navolging van Israël, Duitsland, Oostenrijk en de VS. Maar zelfs nu, met de officieel aangekondigde gesprekken over normalisering blijft Insights Israëlische achtergrond onuitgesproken.

Dubai wist dat het een Israëlisch bedrijf was, zei Alon, het is gewoon nooit besproken. Iedereen die de website van Insights bekijkt, kan dat niet missen, aangezien de klanten Israëlische overheidsinstanties en de steden Tel Aviv en Jeruzalem omvatten, legde hij uit.

De gedachte om zaken te doen met de VAE spreekt veel bedrijven in Israël aan, vooral vanwege de extreme rijkdom van het land. “Uiteindelijk waren de prijzen die we ze gaven niet anders dan voor andere klanten,” zei Alon. “We hadden niet het gevoel dat we voor hopen geld stonden,” zei hij, “maar misschien waren we dat wel en maakten we er gewoon geen gebruik van.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)