Israël en de VAE gaan diplomatieke banden aan

Premier Netanyahu spreekt telefonisch met de Amerikaanse president Donald Trump en de kroonprins van de VAE, sjeik Mohammed bin Zayed. Foto Kobi Gideon / GPO

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hebben donderdag een historisch vredesakkoord bereikt dat zal leiden tot een volledige normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen in het Midden-Oosten in een overeenkomst die de Amerikaanse president Donald Trump hielp bemiddelen, aldus melden de Israëlische media.

Eerder donderdagmiddag ontstond er enige verwarring toen premier Netanyahu plotseling een coronavirus kabinetsvergadering verliet met als enig excuus “iets van nationaal belang”.

Volgens de overeenkomst heeft Israël ermee ingestemd om de toepassing van soevereiniteit op delen van Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) die het wilde annexeren, op te schorten. De vredesovereenkomst was het product van langdurige discussies tussen Israël, de VAE en de Verenigde Staten, die recentelijk in een versnelling kwamen. Dat melden hoge ambtenaren van het Witte Huis aan persbureau Reuters.

De overeenkomst werd donderdag bezegeld in een telefoongesprek tussen Trump, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en sjeik Mohammed Bin Zayed (MBZ), kroonprins van Abu Dhabi.

Volgens goed ingevoerde Israëlische bronnen vonden de onderhandelingen in de afgelopen twee maanden plaats waarbij partijen elkaar ‘face to face’hebben ontmoet. DE aanzet tot de onderhandelingen werd gegeven door de ambassadeur van VAE bij de UN in een artikel in de Israëlische krant Ynet.

Kroonprins Mohammed Bin Zayad van de VAE bevestigt in een tweet dat Israël heeft ingestemd met het opschorten van de annexatieplannen, maar zegt dat de landen alleen zijn overeengekomen om te werken aan de normalisatie van de betrekkingen.

De functionarissen beschreven de overeenkomst, die bekend zal staan ​​als de Abraham-akkoorden, als de eerste in zijn soort sinds Israël en Jordanië in 1994 een vredesverdrag ondertekenden.

Ook voor Trump is het een succes op het gebied van buitenlands beleid, wat hij wel kan gebruiken, aangezien hij op 3 november hoopt opnieuw te worden herkozen.

Ambtenaren van het Witte Huis zeiden dat Trump’s senior adviseur Jared Kushner, de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman en Midden-Oosten gezant Avi Berkowitz, nauw bij de onderhandelingen over de deal betrokken waren, evenals staatssecretaris Mike Pompeo en de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Robert O’Brien.

In een gezamenlijke verklaring van de drie landen staat dat de drie leiders “hadden ingestemd met de volledige normalisatie van de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten”.

“Deze historische diplomatieke doorbraak zal de vrede in het Midden-Oosten bevorderen en is een bewijs van de gedurfde diplomatie en visie van de drie leiders en de moed van de Verenigde Arabische Emiraten en Israël om een ​​nieuw pad uit te stippelen met grote potentieel in de regio”, aldus de persverklaring.

De twee landen zullen naar verwachting binnenkort ambassadeurs en ambassades uitwisselen.

De verklaring zegt dat “als resultaat van deze diplomatieke doorbraak en op verzoek van president Trump, met de steun van de Verenigde Arabische Emiraten, Israël de soevereiniteitsverklaring zal opschorten”. Het betrof gebieden die waren voorzien in het Amerikaanse vredesplan om blijvend onderdeel van Israel te blijven, maar deze soevereiniteitsverklaring, of annexatie, wordt dus in het kader van het normalisatie-overeenkomst van tafel geschoven.

De overeenkomst beoogt moslims meer toegang te geven tot de Al-Aqsa-moskee in de oude stad van Jeruzalem, door hen toe te staan ​​van Abu Dhabi naar Tel Aviv te vliegen, aldus ambtenaren van het Witte Huis.

In de gezamenlijke verklaring staat dat de Verenigde Arabische Emiraten en Israël de samenwerking met betrekking tot de behandeling en de ontwikkeling van een vaccin voor het nieuwe coronavirus tijdens de pandemie onmiddellijk zullen uitbreiden en versnellen.

Israëlische judoka Sagi Muki wint goud in 2018 in Dubai. Links Israëls minister van sport Miri Regev. Foto GPO

Shai Alon, hoofd van de regionale raad van Beit El, een stad op de Westelijke Jordaanoever, zei in reactie dat premier Benjamin Netanyahu hun heeft “verraden”, doordat hij de annexatieplannen zonder overleg van tafel heeft geveegd.

“We werden voor de gek gehouden. Onze toekomst ligt in Judea en Samaria en in moedige beslissingen die door onze leiders moeten worden genomen, niet in overeenkomsten die vandaag worden ondertekend en die morgen niets betekenen. We zijn verraden,” zei Alon in een verklaring.

Israëlische ambtenaren zeiden echter: “Israël blijft vastbesloten delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren en de regering-Trump heeft gevraagd om de aankondiging van het toepassen van soevereiniteit tijdelijk op te schorten om eerst het historische vredesakkoord met de VAE uit te voeren”, aldus de verklaring.

Hoe het ook zij, een historische dag.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!