Netanyahu: “Nieuw tijdperk Israël en de Arabische wereld”

Premier Netanyahu tijdens zijn tv toespraak donderdagavond. Foto by Kobi Gideon / GPO

Na de historische aankondiging donderdagmiddag dat Israel en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) diplomatieke betrekkingen aangaan, hield premier Netanyahu donderdagavond een toespraak op alle tv-zenders in Israël. Hieronder de belangrijkste punten uit zijn toespraak.

“Ik kom net van een historische virtuele conferentie met mijzelf, president Donald Trump en kroonprins Mohammed bin Zayed van de Verenigde Arabische Emiraten. We kondigden de bevestiging aan van een volledige en formele vrede tussen Israël en de VAE. Het omvat de wederzijdse opening van ambassades, directe vluchten, vrij toerisme en vele, vele andere bilaterale overeenkomsten”, begon Netanyahu zijn toespraak.

“Dit is de grootste vooruitgang in de richting van vrede tussen Israël en de Arabische wereld in de afgelopen 26 jaar en het markeert de derde formele vredesovereenkomst tussen Israël en een Arabische land”, aldus Netanyahu.

“In 1979 sloot premier Menachem Begin vrede met Egypte. In 1994 ondertekende premier Yitzhak Rabin een vredesverdrag met Jordanië. En vandaag ben ik vereerd om een ​​formeel vredesakkoord met de Verenigde Arabische Emiraten aan te kondigen. Ik denk dat de kans groot is dat we binnenkort meer Arabische landen zullen zien toetreden tot deze groeiende cirkel van vrede.”

“Ik wil president Trump bedanken voor zijn cruciale hulp bij het bemiddelen in dit historische akkoord. En ik wil hem bedanken voor zijn revolutionaire Visie op Vrede, de meest realistische en belangrijke formule voor vrede in de regio. Het plan voor het Midden-Oosten van president Trump diende als basis voor de historische vredesaankondiging van vandaag”, ging Netanyahu verder.

“Israël en de VAE zijn twee van de meest geavanceerde landen ter wereld.”

Netanyahu zei verder: “Samen zullen we de regio transformeren en een nog betere toekomst voor onze beider inwoners smeden. Dit is een toekomst van vrede, een toekomst van veiligheid en een toekomst van welvaart”.

“Ik heb altijd geloofd dat we vrede konden sluiten met de Arabische wereld en ik werk al decennia om dat doel te bereiken. U weet het misschien niet, maar ik heb het de hele tijd gedaan in bijeenkomsten die bekend werden gemaakt en in veel bijeenkomsten die niet bekend werden gemaakt. In Washington, in het Midden-Oosten, bij daglicht en ‘s nachts”, aldus een trotse Netanyahu.

“In de afgelopen jaren heeft Israël onder mijn leiding vorderingen gemaakt in de banden met landen als Soedan, Oman, Bahrein en andere landen in de Golf. Ik heb reden om zeer optimistisch te zijn dat de aankondiging van vandaag met de VAE zal worden gevolgd door meer Arabische landen die toetreden tot de cirkel van vrede in onze regio.”

“En tegen de mensen van Abu Dhabi, en zijn leider kroonprins Mohammed bin Zayed, zeg ik Salaam alaikum. Shalom Aleichem. Vrede zij met u. Vrede voor ons allemaal”, zo besloot Netanyahu zijn toespraak.

Tijdens zijn toespraak bedankte Netanyahu de baas van de Mossad, Yossi Cohen, voor zijn hulp de afgelopen jaren bij het ontwikkelen van banden met Arabische landen, wat resulteerde in de historische overeenkomst met de VAE.

Algemeen is in Israël de verwachting dat de volgende Arabische landen waarmee een vredesovereenkomst en dus diplomatieke banden mee zullen worden afgesproken allereerst Bahrein en daarna Oman en Qatar zullen zijn.

Onofficiële zakelijke contacten met deze landen zijn al een tijdje gaande achter de schermen en er wordt zelfs gesproken over een mogelijk volgend akkoord met Saudi Arabië.

Dit soort ontwikkelingen kunnen zo maar snel plaatsvinden omdat het belang van de Arabische landen niet alleen op economische samenwerking met Israël ligt, maar Israël ook deel gaat uitmaken van het blok tegen de expansiedrift van Iran.

In Israël wordt over het algemeen positief gereageerd op deze historische stap waarvan alleen uiterst rechts zich negatief uitlaten, nu annexatie van Palestijnse gebieden op de lange baan is geschoven en waarschijnlijk nooit zal plaatsvinden, een verkiezingsbelofte.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!