Positieve reacties in Israël

Premier Netanyahu tijdens zijn tv toespraak. Screenshot Channel 13 nieuws

Hoewel de reacties vanuit vrijwel het gehele politieke spectrum in Israël positief zijn, zeggen extreem rechts zich door Netanyahu verraden te voelen nu annexatieplannen van tafel zijn geveegd. Het Palestijnse leiderschap is volledig in paniek, terwijl Hamas zegt “woest te zijn over het verraad van een Arabisch land aan de Palestijnse zaak”.

Terwijl delegaties uit Israël en de VAE elkaar de komende weken zullen ontmoeten om bilaterale overeenkomsten te ondertekenen met betrekking tot investeringen, toerisme, directe vluchten, veiligheid en de oprichting van wederzijdse ambassades, zeggen de leiders van inwoners van de Westelijke Jordaanoever zich door Netanyahu “verraden te voelen”, nu hij zijn verkiezingsbelofte om Palestijnse gebieden te annexeren in ieder geval voorlopig niet nakomt”.

Naftali Bennett, de politieke leider van de nationale religieuze Yamina partij, zei in een verklaring de aankondiging te verwelkomen, maar ging verder met te beweren dat Netanyahu een “eens-in de-eeuw-kans had gemist” om grote delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, zoals hij had herhaaldelijk beloofd te zullen doen tijdens de afgelopen drie verkiezingscampagnes.

“Het is tragisch dat Netanyahu het moment niet begreep, noch de moed verzamelde om soevereiniteit toe te passen op zelfs maar een centimeter van het land van Israël,” voegde Bennett eraan toe.

Zijn uiterst rechtse Yamina-collega Bezalel Smotrich hekelde Netanyahu voor “de heropleving van het twee-staten-plan”, en deed de aankondiging af als marginaal, aangezien Israël nooit in oorlog was geweest met de VAE.

Donderdagavond werd duidelijk dat zowel minister van Defensie Benny Gantz, als ook zijn collega van de Blauw-Wit-partij, minister van Buitenlandse Zaken Ashkenazy, niet op de hoogte waren van de gesprekken inzake diplomatieke betrekkingen met de VAE. Zij werden kort voor de aankondiging door netanyahu op de hoogte gebracht.

Netanyahu zei tijdens een tv-toespraak dat de “gesprekken in het diepste geheim werden gevoerd om elke kans op uitlekken te voorkomen”.

Dit wordt door velen in Israël uitgelegd als een gebrek aan vertrouwen in Gantz en Ashkenazy en een poging alle credits uitsluitend naar zichzelf toe te trekken.

Gantz was positief over de deal en zegt: “Deze overeenkomst toont de alliantie tussen landen in de regio die geïnteresseerd zijn in welvaart en regionale stabiliteit, en het benadrukt de eeuwige ambitie van Israël voor vrede met zijn buren”/

Gaby Ashkenazy voegde daaraan toe: “Het aangaan van formele relaties met de Verenigde Arabische Emiraten opent de deur voor aanvullende overeenkomsten”.

In een reeks tweets verwelkomde Ashkenazi ook het feit dat Netanyahu’s geplande unilaterale annexatie van de Westelijke Jordaanoever is opgeschort.

De overige politieke partijen waren allemaal positief over het nieuws, hoewel opvallend was dat twee Likoed-ministers kritiek op Netanyahu hadden.

Miri Regev, die in 2018 Abu Dhabi bezocht, zei dat de overeenkomst niet ten koste mag gaan van de uitbreiding van de soevereiniteit. En Yuli Edelstein merkte op: “We hebben de Likoed-kiezers de soevereiniteit beloofd, en daar moeten we achter blijven staan.”

De leiders van een kolonisten-beweging waren veel feller in hun kritiek, waarbij de voorzitter van de Yesha-overkoepelende raad van burgemeesters voor nederzettingen zei dat “Netanyahu alle Israëli’s die buiten de Groene Lijn woonden heeft verraden”.

“Netanyahu heeft herhaaldelijk de toepassing van Israëlische soevereiniteit beloofd in Judea, Samaria en de Jordaanvallei. We hadden persoonlijke ontmoetingen. Hij verzekerde ons dat hij eraan werkte, dat dit de belangrijkste politieke kwestie is tijdens de verkiezingen”, zegt een teleurgestelde David Elhayani in een verklaring.

“Hij heeft ons op een dwaalspoor gebracht. Hij heeft de bijna half miljoen inwoners van het gebied en honderdduizenden kiezers op een dwaalspoor gebracht”, voegde David eraan toe.

Ondertussen blijken de Palestijnen in paniek te zijn geraakt door de aankondiging van normalisatie tussen Israël en de VAE.

“Het Palestijnse leiderschap verwerpt de acties van de Emirati-regering en beschouwt het als een verraad van het Palestijnse volk, Jeruzalem en de al-Aqsa moskee”, zei woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit (PA) Nabil Abu Rudeineh in een verklaring voorgelezen op Palestijnse TV. “We hebben dan ook onze ambassadeur bij de VAE onmiddellijk teruggeroepen en eisen dat de VAE deze overeenkomst terug draait”, aldus de verklaring.

“De Palestijnse leiding bevestigt dat de VAE, of een andere partij, niet het recht heeft om namens het Palestijnse volk te spreken, en staat niemand toe om tussen beide te komen in de Palestijnse aangelegenheden of namens hen te spreken over hun legitieme rechten in hun thuisland,” zei woordvoerder Abu Rudeineh.

Abu Rudeineh zegt dat de Palestijnse Autoriteit een spoedvergadering van de Arabische Liga en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) eiste om de overeenkomst op te zeggen.

Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum: “De overeenkomst tussen de VAE en Israël gevaarlijk is en een ‘gratis beloning’ voor de misdaden en schendingen van de mensenrechten van het Palestijnse volk door de bezetter. Hamas ziet de overeenkomst als “een steek in de rug van de Palestijnse zaak”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!