Archeologen vinden overblijfselen groot herenhuis uit de periode van de Eerste Tempel (video)

Zuil kapitelen uit de periode van het tijdperk van de Eerste Tempel (Shai Halevi, Israel Antiquities Authority

Archeologen hebben bij de Armon Hanatziv-promenade in Jeruzalem de majestueuze kapitelen ontdekt van een groot herenhuis uit de periode van de Eerste Tempel 2700 jaar geleden. De overblijfselen van het oude gebouw zijn vanaf donderdag te bezichtigen door het publiek.

De eigenaar van het weelderige herenhuis in Jeruzalem, dat in die tijd een monumentaal uitzicht op de Oude Stad en de Tempel zou moeten hebben gehad, blijft vooralsnog een mysterie. Maar archeologen konden de vondsten dateren uit het tijdperk van de koningen van Judea, dankzij de proto-Aeolische kenmerken van de zachte kalksteenarchitectuur.

Kapitelen uit het tijdperk van de Eerste Tempel. Foto Shai Halevi, Israel Antiquities Authority

De vondsten omvatten drie complete middelgrote stenen hoofdkolommen en onderdelen van wat eens weelderige raamkozijnen waren, volgens de Israel Antiquities Authority tijdens een rondleiding voor de pers op donderdag.

 Tekening hoe het eruit zou hebben gezien. Illustratie Shalom Kovler, Archief Stad van David

Het ontwerp van het kapiteel zal Israëliërs opvallend bekend voorkomen, aangezien het ook op de huidige 5 sjekel munt staat in een verwijzing naar het tijdperk van de Eerste Tempel.

De drie kolommen en andere overblijfselen van het gebouw zijn te zien in het archeologisch centrum van het City of David museum
Een munt van vijf sjekel naast een kapiteel gevonden bij Armon HaNatziv. Foto Yaniv Berman, Israel Antiquities Authority

Volgens Yaakov Billig van de Israel Antiquities Authority is dit “een zeer opwindende ontdekking. Het is de eerste keer dat verkleinde modellen van de gigantische kapitelen boven de poorten van het koninklijk paleis zijn gevonden. Het vakmanschap is het beste tot nu toe gezien en de mate van conservering van de items is zeldzaam. “

Dit is hoe een van de kolomkoppen eruitziet.Foto Yaliv Yaniv Berman IAA

Deskundigen geloven dat de residentie werd gebouwd tijdens de regeerperiodes van de koningen Hizkia en Josia, na beëindiging de Assyrische belegering van de stad. Inwoners van Jeruzalem waagden zich in die periode buiten de ommuurde Stad van David en breidden de stad uit, zei Billig.

“Deze vondst, naast het paleis dat in het verleden in Ramat Rachel werd gevonden en het administratieve centrum dat op de hellingen van Arnona, getuigt van een heropleving van de stad en het verlaten van de ommuurde gebieden tijdens het tijdperk van de Eerste Tempel na de Assyrische belegering die eindigde in het jaar 701 voor de gewone jaartelling” zei hij.

Meer kapitelen uit de periode van de eerste Tempel. Foto Shai Halevi, Israel Antiquities Authority

“De villa’s, herenhuizen en overheidsgebouwen die we in de niet-ommuurde gebieden buiten de stad hebben gevonden getuigen van de opluchting die de inwoners van de stad moeten hebben gevoeld nadat het beleg was opgeheven.”

Een kolom wordt opgegraven. Foto Shai Halevi /IAA

De drie kolommen en andere overblijfselen van het gebouw zijn te zien in het archeologisch centrum van het City of David museum. Het is niet duidelijk wanneer de archeologische opgraving aan de Armon Hanatziv-promenade, een populaire locatie in Jeruzalem, werd uitgevoerd.

De onthulling van een kapiteel gevonden bij een opgraving in Armon HaNatziv, Jeruzalem. Foto Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority

Of het nu het huis was van een koning van Judea of een van de rijkere inwoners van Jeruzalem, iemand deed er alles aan om de kapitelen te behouden. Volgens de IAA zijn twee van de drie kolommen netjes op de locatie begraven, terwijl de rest van grote herenhuis lijkt te zijn verwoest tijdens de Babylonische plundering van Jeruzalem in 586 voor de gewone jaartelling.

Afbeelding van de archeologische opgraving bij Armon HaNatziv die overblijfselen opleverde van een oud herenhuis. Foto Yoli Schwarts, Israel Antiquities Authority

“In dit stadium is het nog steeds moeilijk te zeggen wie de kolommen heeft begraven op de manier waarop ze werden gevonden en waarom ze het deden”, zei Billig,” maar het lijdt geen twijfel dat dit een van de mysteries van deze speciale site is en we zullen proberen met een antwoord te komen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!