‘De buurt binnenstebuiten’, tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam

In het Joods Historisch Museum in Amsterdam is sinds 2 oktober de tentoonstelling “Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten” te zien de de verhalen vertelt van vierhonderd jaar Joodse geschiedenis van deze buurt, met behulp van foto’s, filmmateriaal, 3D-reconstructies en objecten. Een bijzondere plaats hierin hebben de bodemvondsten. Ze werden gevonden in beerputten die, toen het terrein braak lag voor de komst van de ‘Stopera’, werden blootgelegd en vertellen veel over de mensen die hier woonden en werkten. Zo wordt een beeld geschetst van een buurt die niet meer bestaat.

Vanaf het ontstaan rond 1600 trok de buurt verschillende groepen immigranten, onder wie veel Portugese joden. In de 18e en 19e eeuw groeide de armoede in de drukke, levendige buurt. Tijdens de jaren van de Tweede Wereldoorlog was het een plek van onbeschrijfelijk leed. In de jaren ”70 en ’80 van de vorige eeuw veranderde de buurt drastisch door de aanleg van de metro en de komst van het omstreden stadhuis-muziektheater, de Stopera.

Bijzonder is het audiomateriaal over de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin oud-bewoners vertellen over de verschrikkingen die ze meemaakten op en rond het Waterlooplein.

Er zijn foto’s van de houtroof uit de leegstaande huizen van gedeporteerde Joden tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 en van de sloop van de huizen na de oorlog, waaronder het laatste huis in de Jodenbreestraat: nummer 43, waar ooit de gebroeders Quiros een vleeswarenhandel bestierde en Sal Meijer zijn eerste broodjeszaak begon.

De tentoonstelling is te zien vanaf 2 oktober 2020 tot 28 februari 2021 in het Joods Historisch Museum (JHM), Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam. Het JHM is gevestigd in het eeuwenoude voormalige synagogencomplex van de Asjkenazisch-joodse gemeente.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)