Reden voor gematigd optimisme: ‘percentage positief geteste coronapatiënten is dalende’

Synagoge in Bnei Brak jl zaterdag. Screenshot Twitter

Onder gezondheids experts in Israël is sprake van gematigd optimisme nu al een paar dagen het percentage positief op het coronavirus geteste personen aan het dalen is. Dit betekend echter niet dat huidige afsluiting van het land snel zal worden beëindigd.

Nadat het percentage positief geteste mensen eerder in de afgelopen week rond de 15% stond, bleek op zaterdag dat dit percentage was gedaald naar 11% van de 24.781 geteste personen.

Niettemin is 11% nog steeds te hoog en gevaarlijk, volgens een rapport dat zondagochtend is gepubliceerd door het Coronavirus National Information and Knowledge Centre, dat onder toezicht staat van de IDF. 

Het rapport zei dat de situatie nog een aantal dagen in de gaten moet worden gehouden en dat het belangrijk is om te onthouden dat het vermogen van Israël om de infectieketens te doorbreken nog steeds niet in orde is. 

Er zijn nu 70.172 met het coronavirus besmette patiënten, waarvan er 830 in ernstige toestand verkeren met 223 van hen aan de beademing.

Nadat in het afgelopen weekend 49 mensen aan het coronavirus overleden, staat het totaal aantal doden nu op 1682.

Uit de door het ministerie van Volksgezondheid vrijgegeven cijfers blijkt ook dat Jeruzalem nog steeds de stad met de meeste geïnfecteerde mensen is (8056 actieve gevallen), gevolgd door Bnei Brak (5583) en Ashdod (3201) – allemaal steden met grote ultraorthodoxe populaties.

Volgens computationeel bioloog Eran Segal van het Weizmann Institute is er reden voor voorzichtig optimisme. “Maar de ultraorthodoxe samenleving is nog steeds op het hoogtepunt van de verspreiding.”

Later vertelde hij aan de Israëlische legerradio dat “er een afname is van de morbiditeit in de Arabische samenleving. We zien ook een afname in het aantal geverifieerde en gehospitaliseerde gevallen”.

“Onze recente modellen laten zien dat er ook onder de seculaire Israëlische sector een rem is op de morbiditeit. Het aantal nieuwe besmettingen vertoont een dalende trend, ”zei Segal.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)