Epiness voorspelt aankomende epileptische aanvallen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Onderzoekers van de Israëlische Ben-Gurion Universiteit van de Negev (BGU) hebben een nieuw draagbaar apparaat ontwikkeld dat het begin van epileptische aanvallen kan voorspellen. Het apparaat krijgt een licentie voor verdere ontwikkeling door NeuroHelp, een startup opgericht door BGN Technologies, dat fungeert als het technische overdrachtsbedrijf van BGU.

Het apparaat, genaamd Epiness, maakt gebruik van algoritmen om aankomende epileptische aanvallen te detecteren en te voorspellen, en stuurt een waarschuwingsbericht rechtstreeks naar de smartphone van de gebruiker. Het doet dit door EEG-gebaseerde hersenactiviteit te volgen die epileptische aanvallen veroorzaakt, terwijl ruis wordt gefilterd die geen verband houdt met een dergelijk risico.

“Epileptische aanvallen stellen epilepsiepatiënten bloot aan verschillende vermijdbare gevaren, waaronder vallen, het oplopen van brandwonden en andere verwondingen”, zegt Dr. Oren Shriki,van de afdeling Cognitieve en Hersenwetenschappen van BGU en de wetenschappelijke oprichter van NeuroHelp.

“Helaas zijn er momenteel geen apparaten voor het voorspellen van aanvallen die patiënten kunnen waarschuwen en hen in staat stellen zich voor te bereiden op een komende epilepsie aanval. We zijn dan ook erg enthousiast dat de machine-learning-algoritmen die we hebben ontwikkeld een nauwkeurige voorspelling mogelijk maken van tot op een uur wanneer de aanval dreigt te komen.

Volgens Dr. Shriki ontwikkelt NeuroHelp al een prototype dat later dit jaar in klinische onderzoeken zal worden beoordeeld. Het algoritme heeft een nauwkeurigheidspercentage van 97% bereikt en zal naar verwachting helpen voorzien in een aantal van de onvervulde medische behoeften bij het identificeren van epileptische aanval.

Epilepsie is een chronische niet-overdraagbare ziekte die wereldwijd meer dan 65 miljoen mensen treft. Het wordt meestal gekenmerkt door aanvallen die kunnen leiden tot bewustzijnsverlies. Ze variëren in frequentie en kunnen in ernstige gevallen tot meerdere keren per dag voorkomen.

BGN Technologies is het technologieoverdrachtbedrijf van Ben-Gurion University. Tot op heden heeft het meer dan 100 startups opgericht met betrekking tot biotech, hi-tech en cleantech. In de afgelopen 10 jaar heeft BNG Technologie langdurige samenwerkingsverbanden tot stand gebracht, zoals PayPal, Deutsche Telekom en Dell-EMC.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!