936.712 mensen zitten in Israël thuis zonder werk

Route 2 , Haifa naar Tel Aviv is verlaten. Screenshot YouTube

De laatste cijfers van het ministerie van Arbeid laten een verontrustend beeld zien. 936.712 mensen zitten thuis zonder werk. Sinds de lockdown op 18 september inging zijn 207.191 mensen zonder werk komen te zitten van wie 186.958 op onbetaald verlof zijn gestuurd.

151.436 hebben zich voor de tweede keer als werkloos moeten laten registreren sinds het begin van de verspreiding van het coronavirus in maart in Israël begon.

Van de in totaal 936.712 Israëliërs die werkloos thuis zitten, zijn er 595.667 op onbetaald verlof gestuurd.

Nadat tijdens de eerste lockdown bijna 23% van de werkende bevolking zonder werk kwam te zitten of met onbetaald verlof werd gestuurd, konden na het opheffen van de eerste lockdown 150.000 mensen weer aan de slag.

De verwachting is dat deze tweede lockdown niet alleen langer zal gaan duren maar dat het heropenen van de economie langzamer zal gaan dan na de eerste lockdown.

Veel bedrijfseigenaren hebben de sluiting bestempeld als een fatale slag voor hun levensonderhoud, die al zwaar te lijden heeft gehad tijdens de eerste afsluiting in maart.

Oppositiepartijen beschuldigden vrijdag de regering ervan kleine bedrijven te hebben gesloten om nieuwe noodmaatregelen te rechtvaardigen die de regering de bevoegdheid verlenen om de protesten tegen premier Benjamin Netanyahu te beperken.

Rami Garor, het hoofd van de Arbeidsdienst, waarschuwde vorige maand voor een mogelijke “verloren generatie” jonge werknemers.

“Honderdduizenden zijn sinds maart nog niet aan het werk, inclusief werknemers in sectoren die zwaar getroffen zijn door de crisis,” zei Garor toen in een verklaring.

Hij waarschuwde toen dat zo’n lange werkloosheidsperiode waarschijnlijk ‘honderdduizenden mensen zal dwingen tot chronische werkloosheid, waardoor een verloren generatie jonge mensen met langdurige werkloosheid en andere repercussies ontstaat”.

“We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de terugkeer naar het werk na de lockdown snel is, anders zullen de gevolgen nog lang voelbaar zijn”, zei Garor.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)