EU gaat Israëlische drones gebruiken voor grensbescherming

Heron drone. Foto IAI

Israel Aerospace Industries (IAI) en zijn partner Airbus DS Airborne Solutions, een dochteronderneming van Airbus, hebben een aanbesteding gewonnen waardoor EU Frontex de Heron UAV en bijbehorende systemen zullen gaan gebruiken middels een leasecontract om marinepatrouilles uit te voeren en beschermingsmissies. EU Frontex is het Europese grens- en kustwacht agentschap.

De inmiddels ondertekende raamovereenkomst omvat de levering van maritieme patrouillediensten, vluchtuitrusting en onderhoud voor ongeveer vier jaar in verschillende Europese landen.

De geschatte omvang van de deal is tientallen miljoenen dollars, en het is een andere uiting van vertrouwen in de capaciteiten van de Marine Heron UAV , die werden bewezen in een experiment op Kreta in 2018, en in vele operationele activiteiten door de IDF en andere operaties over de hele wereld.

De vluchten zullen worden uitgevoerd in het Europese civiele luchtruim, onder een roepnaam en civiele vluchtprocedures, zonder enige militaire betrokkenheid en controle.

De Marine Heron’s in de dienst van Frontex zullen worden uitgerust met een elektro-optische sensor voor dag- en nachtzicht en een een maritime patrouille-radar. Het systeem wordt gebruikt in LOS (Line Of Sight) en satellietcommunicatie (SATCOM), waardoor het zijn vliegbereik en vluchten op lage hoogte over de zee kan vergroten en een actueel en nauwkeurig inlichtingenbeeld in realtime kan bieden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)