Nieuw koosjer recept – Perzische kipstoofpot met granaatappels

Foto via Jamie Geller

Het is donderdag en zoals u inmiddels bent gewend, een nieuw koosjer recept, deze keer Fesenjan een traditionele Perzische kipstoofpot met granaatappels, dat wij vonden op Jamiegeller.com

Ik heb dat zelf vele keren gegeten omdat een van de schoondochters van Perzische afkomst is en ik kan u verzekeren dat het heerlijk is en erg smaakvol.

Gewoon eens proberen dus.

Ingrediënten

Rijst
4 kopjes rode rijst
8½ kopjes groentebouillon
Saffraandraadjes die je samenknijpt

Kip
6 kipborsten in blokjes snijden
½ kopje bloem voor alle doeleinden
½ kopje maizena
(Koosjer) zout
Zwarte peper
Olijfolie
1 ui, in blokjes gesneden of in plakjes
2 teentjes knoflook
2 grote walnoten, geroosterd en gemalen
2 eetlepels appelciderazijn
6 kopjes natriumarm kippenbouillon
5 eetlepels granaatappelmelasse / of 1 kopje sap verminderd
2 eetlepels granaatappelpasta (optioneel)
2 eetlepels ahornsiroop
Granaatappelpitjes (van 1 granaatappel), verdeeld
Stukje schil van 1 sinaasappel
1 pompoen, in blokjes
Kristalsuiker of bruine suiker (naar smaak)
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel nootmuskaat
1 kaneelstokje
1 bundel bladpeterselie, gehakt

Bereidingswijze

  1. Kook rijst in groentebouillon en saffraandraadjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Meng bloem, maizena, zout en peper in een kom, voeg de kip toe en meng alles goed door elkaar.
  3. Verhit olijfolie in een grote diepe koekenpan op middelhoog vuur. Bak de kip in porties goudbruin en grotendeels gaar. Leg de kip op een bord of schaal aan de zijkant.
  4. Voeg in dezelfde pan olijfolie, uien, knoflook, zout en peper toe en kook tot ze glazig zijn. Voeg walnoten toe en roer tot ze bedekt en lichtbruin zijn. Voeg 2 eetlepels appelciderazijn toe om de pan te blussen en laat een minuut of twee koken. Voeg kippenbouillon, granaatappelmelasse, granaatappelpuree, ahornsiroop, de helft van de granaatappelpitjes, sinaasappelschil, flespompoen, een snufje suiker, kurkuma, komijn, nootmuskaat en kaneelstokje toe. Roer goed door elkaar, breng op smaak met peper, zout en suiker en breng aan de kook. Laat sudderen en laat de saus koken totdat deze is ingedikt en ingekookt, ongeveer 20 minuten.
  5. Voeg de helft van de gehakte peterselie toe en roer door elkaar. Controleer kruiden en voeg kip toe. Zet het vuur lager en laat ongeveer 5 minuten sudderen tot de kip gaar is. Haal van het vuur en bedek met de resterende gehakte peterselie en granaatappelpitjes.

Serveer met saffraanrijst.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!