Minder dan 3% van de ernstige zieke coronapatiënten is tweemaal gevaccineerd

Ter illustratie. Screenshot Channel 12 News

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid maakte zondag bekend dat minder dan 3% van de coronapatiënten die in ernstige of kritieke toestand verkeren tweemaal zijn gevaccineerd.

Volgens de door het ministerie verstrekte gegevens waren van de 6.095 Israëliërs die ernstig ziek zijn geworden en in het ziekenhuis moesten worden opgenomen sinds het begin van het vaccinatieprogramma, er slechts 175 tweemaal gevaccineerd. Tussen ontvangst van beide doses was er minstens een week verstreken. Van de overige 5.920 patiënten was 75% niet gevaccineerd.

Bij een aantal van hen was sprake van onderliggende ziekten, anderen hadden droegen het virus al bij zich.

Volgens het ministerie is geen van de patiënten die in februari aan het virus zijn overleden gevaccineerd. Deze cijfers worden bevestigd met gegevens die zijn vrijgegeven door ziekenhuizen.

“We zien een scherpe daling in het aantal ziekenhuisopnames voor COVID-19 onder mensen die twee doses van het coronavirusvaccin hadden gekregen”, zei Dr. Erez Barinboim, algemeen directeur van het Assuta-ziekenhuis in Ashdod.

Volgens een bericht van Channel 12 nieuws is bijna de helft van de 710 coronapatiënten die in ernstige of kritieke toestand in de ziekenhuizen liggen, afkomstig uit de Arabische gemeenschappen in Israël.

Dit is opvallend, omdat Arabische Israëliërs ongeveer 21% van de Israëlische bevolking uitmaken.

De reden hiervoor is dat Arabische Israëliërs een achterstand in het vaccineren hebben opgelopen, zoals dat ook in ultraorthodoxe sector het geval is.

Volgens professor Eran Segal van het Weizmann Institute is ongeveer 90% van alle niet-ultraorthodoxe of Arabische Israëliërs van 16 jaar en ouder, ofwel hersteld van COVID-19 of heeft ten minste één dosis van het vaccin gekregen.

Het equivalente cijfer voor de ultraorthodoxe gemeenschap was 70%, terwijl de laagste vaccinatiegraad, 67%, onder Arabische Israëliërs ligt.

Voor Israëliërs boven de 50 zei Segal vrijdag dat 98% van de Israëliërs die niet ultraorthodox of Arabisch zijn, zijn gevaccineerd of hersteld van COVID-19. Voor de ultraorthodoxen was dat 81% en voor Arabieren 84% ofwel 47.000 mensen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)