ECOncrete uit Israël één van de 12 winnaars van de BloombergNEF-prijs

ECOncrete betonblok. Foto ECOncrete

De Israëlische startup op het gebied van milieu-infrastructuur, ECOncrete is door BloombergNEF (New Energy Finance) benoemd tot een van de 12 BNEF-pioniers van 2021.

Het programma is meer dan tien jaar geleden opgezet om “belangrijke, baanbrekende” milieuvriendelijke innovaties onder de aandacht te brengen. Pioniers kunnen innovators zijn die de energie-, transport-, materialen-, productie-, consumenten- en landbouwsectoren bedienen, of leveranciers zijn van oplossingen en technologieën die helpen het begrip van het klimaat te vergroten en klimaatadaptatie te bevorderen.

In plaats van betonblokken te bouwen, die slecht zijn voor de mariene ecologie en de ecosystemen van vissen, oesters en koralen, gebruikt ECOncrete een techniek die bekend staat als bio-mimicry: betonproducten die de vormen en texturen van natuurlijke systemen inbedden.

ECOncrete-producten zijn ontworpen met kleine gaatjes zodat vissen en andere zeeflora en -fauna kunnen leven en groeien rond en binnen de structuren. Het materiaal is milieuvriendelijk, sterker dan beton en mengt zich met zijn omgeving, en is dus minder ingrijpend voor mariene ecosystemen. In 2019 werd het bedrijf geselecteerd als een van de negen Israëlische technologieën die worden genoemd in de ranglijst van 100 beste uitvindingen van TIME magazine.

“Beton is het op een na meest gebruikte materiaal ter wereld, is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot en wordt gebruikt in ongeveer 70% van onze kustinfrastructuur”, aldus Ido Sella, de CEO van ECOncrete, in de verklaring. “ECOncrete biedt een ongekende kans om milieuoplossingen in traditionele infrastructuur in te bouwen door habitat te creëren, de biodiversiteit te verdubbelen en kooldioxide op te slaan.”

Het nieuws komt een maand nadat medeoprichter van ECOncrete, mariene bioloog dr. Shimrit Perkol-Finkel, 45, in Tel Aviv omkwam nadat ze op haar elektrische scooter werd aangereden door een vrachtwagen.

De wedstrijd ontving meer dan 250 aanmeldingen uit 36 ​​landen. Een team van hoofdanalisten bij BNEF beoordeelde kandidaten op basis van drie criteria: de mogelijke impact op de uitstoot van broeikasgassen en de planeet; de mate van technologische innovatie en nieuwheid; en de waarschijnlijkheid van adoptie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!