Herontdekking zeldzame munt tijdens restauratie werkzaamheden Tower of David Museum

De ‘Tyre” munt, die tijdens de restauratiewerkzaamheden werd ontdekt. Foto Tal Rogovski / Tower of David Museum

Tijdens het grote restauratieproject aan de “Phasael toren” van de citadel van Jeruzalem werd een in de jaren ’80 ontdekte maar ‘vergeten’ doos met artefacten opnieuw ontdekt, waaronder een zeldzame zilveren Tyre-munt daterend uit de periode van de Tweede Tempel.

Aan weerszijden van de munt zijn twee afbeeldingen gedrukt: aan de ene kant staat Melqart, de oppergod van de Fenicische stad Tyrus en aan de andere kant een adelaar.

De Phasael toren. Screenshot YouTube

Dit type munt werd ergens tussen 125 voor de gewone jaartelling en het uitbreken van de Grote Opstand geslagen, toen ze werden gebruikt om een ​​halve sjekelbelasting te betalen. Talmoedische bronnen suggereren dat de Tyrische sjekel waarschijnlijk het enige middel was om de hoofdbelasting in de tempel te betalen voor het onderhoud ervan.

Hoewel ze bekend zijn uit oude en Bijbelse bronnen zijn deze munten zeldzaam en zijn er maar een paar gevonden. De munt zal volgend jaar te zien zijn als onderdeel van de nieuwe permanente tentoonstelling van het Tower of David Museum.

Restauratiewerk aan de Phasael toren. Ricky Rachman/ Tower of David Museum

Als onderdeel van het restauratieproject van het team hebben restaurateurs de stenen van de meer dan 200 jaar oude toren gereinigd en behandeld met tijdelijke lijm om de stabiliteit te behouden.

De ‘Phasael’ toren is de enige toren in de citadel die tot aanzienlijke hoogte reikt en een opvallend panoramisch uitzicht over Jeruzalem biedt.

“De Toren van David is een van de belangrijkste bouwwerken in Israël, zowel qua geschiedenis als qua locatie. Het laatste conserveringsproject bij de Toren van David vond plaats in de jaren tachtig. Sindsdien heeft de citadel dringend behoefte aan conservering, ” voegde Carmel er aan toe.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)