Oud zilverwerk van Machiel Pinto gevonden

Foto: Rolf Hensel

Gewikkeld in de ‘Arnhemsche Courant’ van 1942 is in Arnhem oud zilverwerk gevonden. In een 19de-eeuws herenhuis heeft het zilverwerk opgeborgen gelegen. In 1984 deed Marion Veld-Nielsen de ontdekking. Het gaat om bekers, kandelaren en bestek.

De 77 jarige beeldend kunstenares heeft lang op de bekers moeten poetsen – ze waren zwart uitgeslagen – voordat deze het geheim prijs gaven. Op een beker staat een Hebreeuwse tekst. “Dat kan ik niet lezen”, vertelt Marion aan de Gelderlander.

Foto: Rolf Hensen

Op de andere beker verschijnt een tekst die voor haar wel te ontcijferen valt: ‘Eerwaarde M. Pinto’. Dit is Machiel Pinto, hij was leraar aan de Joodse School en docent Hebreeuws aan het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Het huis waarin Marion woont, was tot 1943 in bezit van de familie Pinto.

In mei 1943 worden Machiel Pinto (56), zijn echtgenote Jansje Pinto-Hamel (56) en hun inwonende (schoon-) zus Helena Hamel (57) in het vernietigingskamp Sobibor in Polen vermoord. Hun kinderen Helena Rachel (16), Duifje (18) en Roosje (19) worden op 17 september 1943 in Auschwitz vermoord. Hun broer Salomon (23) wordt op 8 januari 1944 in Auschwitz vermoord.

Foto: Rolf Hensen

Na de vondst in 1984 werd daar niet verder naar omgekeken. Het dringt nu pas door welke vondst de familie Veld-Niesen heeft gedaan. De vorige bewoners van het huis dat ze in 1977 gekocht hebben, vertelden dat er ooit een Joods gezin had gewoond.

Historicus Niek Nelissen noemt het zilverwerk een unieke vondst’. “Het is zeker waard om tentoongesteld te worden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)