Belgisch paviljoen in Auschwitz

Premier Guy Verhofstadt heeft zondag in Polen het nieuw Belgisch paviljoen, gewijd aan de deportatie van de Joden en zigeuners naar het vernietigingskamp Auschwitz tijdens de Tweede Wereldoorlog, ingehuldigd. 25.000 Belgische Joden werden in Auschwitz vermoord.


Het museum-paviljoen is ingericht op de eerste verdieping van een gebouw waarin zich slaapplaatsen van het concentratiekamp bevonden. Het kreeg een grondige opknapbeurt van het Belgisch leger.

Het museum omvat een veertigtal panelen van meer dan drie meter hoog, verdeeld over drie zalen. De panelen vertellen het verhaal van de vervolging, razzia’s en de konvooien naar de kampen. Eén van de zalen telt 28 panelen. Aan de voorzijde tonen foto’s een rustige man, een lachende vrouw of een stralende familie. Bovenaan het paneel staat de datum van hun deportatie.
"We wilden een beeld van de gedeporteerden geven opdat hun lijden niet wordt verborgen door abstracte gegevens", lichtte één van de ontwerpers van het nieuwe museum toe.

De premier werd vergezeld door de Belgische ministers van justitie Laurette Onkelinx en van defensie André Flahaut en de staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens.

Advertentie (4)