Kosjere waterbuffelmozzarella

De Aziatische waterbuffel ‘bubalus bubalus’, ook wel bekend als karbouw, heeft het ‘geoorloofd’-predikaat gekregen van de Sefardische opperrabbijn Shlomo Amar. Dat betekent dat de Israëlische waterbuffelfokkers vlees, melk en kaas met kasjroetverklaring op de markt kunnen brengen.

Het kasjroet is het resultaat van de inspanningen van twee wetenschappers van Bar-Ilan Universiteit. Dr. Ari Zivotofsky, gespecialiseerd in exotische fauna, verschafte de opperrabbijn Halachisch, anatomisch en historisch bewijsmateriaal voor de slachtmethodes die in Joodse gemeenschappen gebruikt werden voor karbouwen. Samen met zijn collega Dr. Zohar Amar wist hij bewijs te verzamelen van rituele slachters die in het verleden o.a. in Petach Tikva, Bnei Brak en Jeruzalem karbouwen hadden geslacht. Rabbijn Amar bezocht vervolgens samen met de onderzoekers een kudde waterbuffels in het natuurreservaat in de Hoela-vallei. Voor het onderzoek van de gebitten van waterbuffels maakte hij gebruik van de schedels van gestorven dieren. Hij werd daarin bijgestaan door tandarts Ari Greenspan en vertegenwoordigers van het ministerie van landbouw. Later bezocht rabbbijn Amar een van de twee mosjaviem waar sinds enkele jaren waterbuffels worden gefokt (Bitzaron bij Asjdod). Op basis van alle verzamelde informatie heeft de rabbijn geoordeeld dat waterbuffels tot de geoorloofde diersoorten behoren.

Tijdens het Britse mandaat leefden er ca. 5000 waterbuffels in Israël, maar na 1948 werd er niet meer gefokt. De nazaten van de dieren leven nu in het wild in de Hoelavallei

Ook Israëli’s zoeken verre bestemmingen uit om hun vakantie door te brengen. Met name jongeren trekken, na beëindiging van hun dienstplicht, vaak maanden door afgelegen gebieden en zien zich geconfronteerd met de vraag of bepaalde voedingsmiddelen wel kosjer zijn. Daarom wordt nu ook gekeken of de Tibetaanse yak, het rund dat hoog op de hellingen van de Himalaya leeft, ook in aanmerking komt voor een kasjroetverklaring. Maar daarvoor moet eerst onderzoek gedaan worden, en yak-schedels zijn in Israël niet voorhanden.

Advertentie (4)