Duitse redder van Joden Berthold Beitz overleden

Berthold Beitz. Foto: WJC
Berthold Beitz. Foto: WJC

President Ronald S. Lauder van het World Jewish Congress  heeft vandaag de Duitse industrieel Berthold Beitz geprezen, die afgelopen dinsdag overleed op 99-jarige leeftijd als “een van de grote Duitsers van de vorige eeuw“, die “de eeuwige liefde en dankbaarheid van het Joodse volk” had voor het redden van honderden joden tussen 1941 en 1944 in de regio Boryslav, het huidige Oekraïne.

Voor veel Joden was hij een baken van hoop in een zee van wanhoop. Hij riskeerde zijn eigen leven door het verstrekken van valse papieren om enkele honderden joodse arbeiders in de olieraffinaderij die hij runde in Boryslav te redden. Zoals Raoul Wallenberg, Chiune Sugihara, Oskar Schindler, Nicholas Winton, Irena Sendler en anderen, was Berthold Beitz een echt mensch. Hij was een held van de Holocaust in een tijd toen het een misdaad was om een ​​humaan persoon te zijn. Hij zal nooit vergeten worden voor zijn enorme daden van vriendelijkheid“, zo verklaarde Lauder.

In juli 1941 kwam de toen 27-jarige Berthold Beitz met zijn vrouw Else naar de stad Boryslav om te werken als manager van een olieraffinaderij. Beitz was toen van dichtbij getuige van de vernietiging van de Joden. Zonder aarzeling verzette hij zich tegen de uitroeiingsplannen van de nazi’s en slaagde in het redden van honderden Joden uit de doodstreinen naar het vernietigingskamp Belzec. Hij deed dit door de SS te verzoeken om de Joden aan hem te overhandigen als “onmisbaar geschoolde werknemers” en voorzag hen van valse werk certificaten. Met groot risico op eigen leven gaven Berthold en Else Beitz voedsel aan Joden en verborgen velen in hun eigen huis. Een van Beitz’ stafleden was Hilde Berger die later diende als secretaris van industrieel Oskar Schindler, die op vergelijkbare wijze Joden heeft gered tijdens de Sjoa. In 1973, als erkenning voor zijn bijzonder moedige daden, werd het echtpaar door de staat Israel geëerd als Rechtvaardige onder de Naties door Yad Vashem.

Berthold Beitz was in het naoorlogse Duitsland een van de grootste industriëlen, die tot zijn dood een invloedrijk lid was van de Raad van Commissarissen van de Thyssen-Krupp Group. In 1967 gebruikte hij het fortuin van de overleden oprichter van de Krupp fabriek, Alfred Krupp, voor de oprichting van een stichting die onder andere projecten in Israel steunde. Beitz was een van de grondleggers van de verzoening tussen Duitsland en de Joodse Staat.

Beitz was sinds 1972 op vele manieren verbonden aan het Internationaal Olympisch Comite (IOC) en was erelid van de organisatie. Hij was een befaamd sporter in zeilen, schieten en roeien.