Levenslang voor Gay Pride-moordenaar

Jerusalem_Pride

Yishai Schlissel, de man die vanuit religieuze motieven het meisje Shira Banki (16) doodstak tijdens de Gay Pride Parade in Jeruzalem in juli vorig jaar, is deze ochtend veroordeeld tot 31 jaar achter slot en grendel. De aan godsdienstwaanzin lijdende Israëliër krijgt van de Jeruzalemse rechter bovendien 25 jaar celstraf extra opgelegd voor de poging tot moord op zes andere mensen die in de Israëlische hoofdstad aan de optocht voor homorechten deelnamen. 

In het vonnis is verder bepaald dat Schlissel ruim twee miljoen sjekel moet betalen ter compensatie aan zijn slachtoffers die hij met een mes te lijf was gegaan, schrijft Ynet News. Op het moment dat hij het haatmisdrijf beging was hij net vrij uit de gevangenis. Daar zat hij in verband met een overeenkomstige aanval een 10 jaar lange celstraf uit.

“Zijn langdurige detentie heeft geen verandering in zijn gedrag opgeleverd”, aldus de rechtbank vandaag over de joodse extremist. “Zijn duistere fanatisme, wat verhindert dat hij mensen ziet als mensen, is zelfs nu nog zijn leidraad.” Schlissel is volgens het vonnis niet alleen “een wreed man” maar ook zeer gevaarlijk. “Daarom mag hij nooit meer door de straten van Jeruzalem of elders rondlopen. Hij had niks te maken met de jonge en knappe Shira. Hij bracht verwoesting naar Banki’s familie en naar de samenleving als geheel”, aldus de uitspraak.

‘Intolerantie levensgevaarlijk voor Israël’

President Reuven Rivlin verklaarde destijds naar aanleiding van de steekpartij dat “wij ons niet moeten laten misleiden”. Volgens hem kan een “gebrek aan tolerantie de Joodse staat naar een catastrofe leiden”.

Jerusalem Pride stabbing: Life sentence for ultra-Orthodox man who killed Shira Banki https://t.co/8AIQrhhJAG pic.twitter.com/C6Z0ECnxpT

Advertentie (4)