Fout oorlogsverleden: Gemeente Amsterdam haalt naam Mijksenaarzaal weg uit Stopera

Gemeente AmsterdamHet heeft lang geduurd, maar de gemeente Amsterdam lijkt eindelijk ook in te zien dat het eren van voormalig ambtenaar Pieter Jan Mijksenaar met een zaalnaam ongepast is.

Al in maart 2016 riep CIDI in een brief aan burgemeester Van der Laan op om de Mijksenaarzaal een andere naam te geven. De aanleiding hiervoor was een onderzoek van historicus Stephan Steinmetz, waaruit bleek dat Mijksenaar een sleutelrol speelde in het faciliteren van deportaties van Amsterdamse Joden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Mijksenaar hoofd van het Bureau Inkwartiering. In deze rol ondersteunde hij de bezetter bij het huisvesten van Duitse soldaten, en hielp hij hen met het deporteren van Joden. Mijksenaar zette zich voor de bezetter ijverig in. Hij zette zelfs andere betrokken organisaties onder druk om efficiënter te werk te gaan.