Schutter Halle per helikopter naar federale rechtbank gebracht (video)

Stephan Balliet, de verdachte neonazi van een aanval op een Turks eetcafe en een Duitse synagoge op Jom Kippoer, voor Joden de heiligste dag van het jaar, werd donderdag voor de rechter gebracht bij het Federale Hooggerechtshof in de stad Karlsruhe.

Hij werd donderdagmiddag vanuit een helikopter onder zware bewaking naar een politieauto gebracht. Hij had een verband om zijn nek en zat met boeien rond zijn middel en voeten vast. Het verband om zijn nek is waarschijnlijk het gevolg van een schotwond die hij opliep toen hij door de politie werd neergeschoten tijdens zijn arrestatie.

Hij zal waarschijnlijk worden aangeklaagd voor twee gevallen van moord en negen gevallen van poging tot moord voor wat officieren van justitie hebben beschreven als een extreemrechtse terreuraanval.

Een rechter heeft de verdachte in voorlopige hechtenis laten plaatsen.

Een Duitse veiligheidsbeambte zei dat de verdachte ongeveer 90 minuten na het begin van zijn aanval werd gepakt, toen hij een gestolen taxi achterliet na een ongeluk met een vrachtwagen.

In die 90 minuten heeft hij diverse keren geschoten op de synagoge, explosieven naar de toegangsdeur van de synagoge gegooid, een vrouw die passeerde en een klant van een kebab winkel doodgeschoten.

Volgens hoofdaanklager Frank had hij naast zelfgemaakte wapens en veel munitie, circa 4 kilogram explosieven bij zich.

Frank zei dat onderzoekers ‘veel vragen hebben’, waaronder hoe de verdachte geradicaliseerd werd, hoe hij aan wapens en explosieven kwam, of materialen kreeg om ze te bouwen, en of iemand anders hem aanmoedigde of op de hoogte was van zijn plannen.

Advertentie (4)