Halle is aan een bloedbad ontsnapt; Synagoge bezoekers: “G-d heeft ons beschermd”

Screenshot

Volgens Peter Frank, de Duitse hoofdaanklager, wilde neonazi Stephan Balliet een bloedbad in de synagoge in Halle aanrichten. De leider van de Joodse gemeenschap in Halle is niet zeker of Duitsland nog een “thuis is voor Joden.

Frank zei dat zijn wapens ‘blijkbaar zelfgemaakt’ waren en dat de explosieven in de auto in ‘talloze apparaten’ waren ingebouwd.

Daarnaast had hij ongeveer vier kilogram explosieven in zijn auto liggen. “Duidelijker kunnen de aanwijzingen voor het uitvoeren van een bloedbad niet zijn”, aldus frank.

Veel vragen blijven over hoe de man in staat was om de wapens te bemachtigen die hij gebruikte in de aanval, waarbij hij twee mensen buiten het gebouw doodde.

De schutter wordt verdacht van moorden, negen gevallen van poging tot moord en andere overtredingen, zei Frank. Zijn appartement werd doorzocht en onderzoekers zochten bewijsmateriaal, maar “we staan ​​voor veel vragen”, voegde hij eraan toe.

Zoals bijvoorbeeld hoe de verdachte geradicaliseerd was, hoe hij besloot de aanval uit te voeren, hoe hij het materiaal te pakken kreeg om wapens en explosieven te maken, of hij aanhangers had of dat iemand anders hem aanmoedigde of op de hoogte was van zijn plan, zei hij. Aanklagers zullen zijn communicatie en zijn activiteiten op het darknet moeten doorspitten, een deel van het internet dat niet zichtbaar is voor het publiek.

Rebecca Blady, de uitvoerend directeur van Hillel in Duitsland, was in de synagoge ten tijde van de aanslag.

“We hadden ongelooflijke gebeden, vol met prachtige liedjes en zelfs dans, totdat we plotseling een luide knal buiten hoorden”, zei Blady. “Het klonk alsof het een schotwond had kunnen zijn, misschien een explosie. We hadden echt geen idee.”

Een deel van de gemeente rende naar de schermen die waren aangesloten op de buitencamera’s. Na enkele momenten van stilte kwamen de geluiden van ontploffingen weer.

“We hebben het gehaald met ons leven, in gezondheid en geweldige geesten, om welke reden dan ook werd de man met het pistool geblokkeerd of verboden de synagoge te betreden. G’d telde ons vandaag allemaal, één voor één, om het leven te verdienen”, schreef Blady in een Facebook-bericht.

“Enkele uren later, met de dreiging van de schutter nog steeds groot, begeleidden politie-eenheden ons uit de synagoge en naar een lokaal ziekenhuis om te controleren op tekenen van shock en trauma. We baden Neilah (het slotgebed van Jom Kippoer) om de dag met extra ijver af te sluiten en hoorden het geluid van de sjofar”, schrijft Rebecca.

“We kwamen hier om ons te verbinden met een kleine Joodse gemeenschap, om de Goddelijke energie van Jom Kipoer te voelen, om iets meer te zingen en te dansen dan we anders zouden hebben gedaan. We zijn nog steeds hier en proberen een idee te krijgen van wat er is gebeurd en wat er aan de hand is. Weet alsjeblieft dat we veilig zijn.”

Hieronder een korte video waar synagoge bezoekers per bus naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Terwijl in verschillende plaatsen in Duitsland een wake werd gehouden voor de slachtoffers van deze antisemitische aanval, zei de lokale Joodse gemeenschapsleider, Max Privorozki, dat antisemitisme zo’n gevaar in Duitsland was geworden, dat hij nu niet langer zeker weet of Duitsland nog “ons thuis” kan zijn.

Advertentie (4)