De top 10 uitvindingen van de IDF

In de 71 jaar sinds de oprichting van de IDF, heeft het Israëlische leger een scala van baanbrekende technologie op haar naam staan. Hieronder is een korte lijst van onze favoriete uitvindingen.

1. Iron Dome – Luchtverdedigingssysteem

Foto IDF

Sinds vele jaren worden vanuit de Gazastrook raketten op Israël gelanceerd. Als gevolg hiervan werd in 2011 een luchtverdedigingssysteem genaamd de “Iron Dome” ingezet in Zuid-Israël. Het doel van de Iron Dome: Israëlische burgers beschermen tegen de constante dreiging van raketten door ze in de lucht te onderscheppen. Nauwkeurigheid, snelheid en capaciteit – 3 bijvoeglijke naamwoorden die de “ijzeren koepel” beschrijven. Met een bereik van maximaal 25,7 km/h heeft de Iron Dome 692 raketten onderschept tijdens Operation Protective Edge. Bovendien werd in november 2012, tijdens Operation Defensive Pillar, een recordaantal van 421 onderscheppingen gemaakt in slechts 8 dagen. Zodra een raket door de vijand wordt gelanceerd, detecteert en volgt het radarstation zijn koers en lanceert vervolgens onmiddellijk een raket om de vijandelijke raket te onderscheppen en te neutraliseren, voordat deze schade toebrengt aan burgers of eigendommen.

2. Het Trophy System

Foto IDF

Je denkt misschien dat een tank een almachtig en onoverwinnelijk voertuig is, maar dit is niet het geval. Anti-tankraketten kunnen tanks onherstelbaar beschadigen, dus het Trophy-systeem is opgericht om deze dreiging tegen te gaan. Trophy detectiesysteem creëert een 360 graden beschermend schild rond de tank. Wanneer een vijand een raket lanceert tegen een tank uitgerust met een Trophy systeem, detecteert en neutraliseert het systeem onmiddellijk de dreiging door een eigen raket af te vuren om de vijandelijke raket te laten exploderen. Een soort Iron Dome, maar dan voor tanks.

3. Sufa F-16I

Foto IDF

“Wat is er zo speciaal aan de F-16? De helft van de westerse wereld gebruikt het gevechtsvliegtuig”, is het antwoord. Nou, dit is geen normale F-16. Dit is de F-16I “Sufa”. De ‘I’ is toegevoegd door Israël omdat het sterk is aangepast om zich aan te passen aan de specifieke behoeften van de Israëlische luchtmacht. Om het ongelooflijke werk van een piloot zo gemakkelijk en effectief mogelijk te maken, is de F-16I uitgerust met een ultramodern wapensysteem, een speciaal geconstrueerd radarsysteem en een uniek helmsysteem waarmee de piloot wapens naar een vijandelijk vliegtuig kan lanceren met alleen zicht. Geen wonder dat we het de bijnaam ‘Sufa’ hebben gegeven, wat in het Hebreeuws ‘storm’ betekent.

4. Merkava IV

Foto IDF

Op het eerste gezicht is de “Merkava IV” niet te onderscheiden van een andere tank, maar soms lijkt het bedrieglijk. In zijn huidige versie bevat de “Merkava IV” een verbeterd vuurleidingssysteem met de mogelijkheid om zich te verdedigen tegen helikopteraanvallen, een digitaal slagveld beheersysteem en een ongekend ophang- en volgsysteem dat iedere beweging mogelijk maakt, zelfs op de meest ruige terreinen die iedere andere tank op zijn “knieën duwt”. Het is niet verwonderlijk dat de Merkava IV als een van de beste tanks ter wereld wordt beschouwd.

5. Drones – de ogen van de IDF

IAF Eitan (Heron TP) UAV (drone) foto IDF

Onbemande vliegtuigen, ook bekend als UAV en drones, die op land en zee opereren, zijn een onmisbaar hulpmiddel geworden om de activiteiten van de vijand te monitoren. Hun belangrijkste voordeel is dat ze kunnen zien zonder gezien te worden. Deze robots worden vanaf een veilige plek op afstand bestuurd door soldaten. De ‘Eitan’ heeft bijvoorbeeld een spanwijdte van 85 voet, vergelijkbaar met die van het Boeing 737-vliegtuig. Deze drone kan missies op lange afstand uitvoeren en kan ononderbroken 36 uur in de lucht blijven. De Eitan is bestand tegen alle weersomstandigheden; het is uitgerust met een automatisch ontdooi systeem, een start- en landingssysteem en kan met veel sensoren worden geïntegreerd.

6. Skylark I-LE

Foto IDF

De “Skylark I-LE” is een onbemand luchtvaartuig (UAV) – klein, licht en bijna niet detecteerbaar. Het is licht genoeg om door één persoon te worden vervoerd en kan worden geconfigureerd om in minder dan 8 minuten te vliegen. De Skylark kan 3 uur onbemande vlucht aan met een live video, dag en nacht, in alle weersomstandigheden. Stil als een muis en met de aanblik van een havik, ontvouwt deze zich en keert snel terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

8. EyeBall-systeem

foto IDF

Stel je voor dat een terrorist zich verstopt in een gebouw. De soldaten die hem willen arresteren, weten niet waar hij is of dat hij alleen is. Een van de soldaten haalt een kleine zwarte bal en gooit deze in het gebouw. Na een paar seconden stabiliseert de bal en geeft een 360-graden beeld van de kamer terwijl de soldaten buiten blijven. Nu kunnen ze alles zien en horen wat er binnen gebeurt en hebben ze alle informatie die nodig is om het gebouw veilig te betreden om de terrorist te arresteren. Nauwelijks groter dan een tennisbal en uitgerust met een ultramoderne camera met infraroodmogelijkheden, verbetert de Eye-Ball de prestaties van IDF-soldaten en bevestigt hij voortdurend de status van de IDF als een van de beste gevechtslegers in de wereld.

9. Namer

The Namer. Foto IDF

De “Namer”, die ook Leopard wordt genoemd, is een zwaar gepantserd infanterie-gevechtsvoertuig met een geavanceerd systeem dat het voertuig en de soldaten binnen beschermt. Het bevat het beroemde Trophy raketafweersysteem, dat anti-tankraketten kan onderscheppen. Binnen de APC zijn drie belangrijke soldaten: de commandant, de bestuurder en de wapenoperator.

10. Spike

Foto IDF

De “Spike” is een raketwerper die speciaal is ontwikkeld voor de behoeften van de IDF. De nieuwste editie is 40% minder zwaar dan het vorige ontwerp. Hij wordt op de schouder gemonteerd en is de eerste in zijn soort met unieke eigenschappen die beter zijn uitgerust voor grondoperaties. De Spike kan snel en gemakkelijk worden getransporteerd en kan objecten tot op een afstand van honderden meters nauwkeurig bereiken.