Israelisch bedrijf bouwt fabriek voor gekweekt vlees

Future Meat Technologies’ beef kabab . Foto Future Meat

De Israëlische startup Future Meat Technologies heeft donderdag aangekondigd dat het de “eerste productiefaciliteit voor gekweekt vlees ter wereld” bouwt in Tel Aviv, aldus de Times of Israel.

Het in Jeruzalem gevestigde biotechnologiebedrijf kweekt op een kosteneffectieve manier uit dierlijke cellen door de productie van vet- en spiercellen, de belangrijkste bouwstenen van vlees.

Een weergave van een productiemodule van Future Meat Technologies. Foto Future Meat

Het bedrijf kweekt de dierlijke cellen in bioreactoren en zegt dat het eindproduct niet te onderscheiden is van dierlijk vlees. De cellen ondergaan geen genetische modificaties en kunnen voor onbepaalde tijd vermenigvuldigen, zegt het bedrijf. Het proces is milieuvriendelijker dan landbouw en produceert 80 procent minder broeikasgasemissies, met behulp van 99% minder land en 96% minder zoet water, volgens de website van het bedrijf.

De nieuwe faciliteit zal ten zuiden van Tel Aviv worden gevestigd en zal naar verwachting in 2020 operationeel worden.

Tot nu toe is al het gekweekte vlees op kleine schaal in laboratoria geproduceerd, maar de nieuwe fabriek zal veel grotere hoeveelheden opleveren, aldus het biotechnologiebedrijf.

“Met deze investering zijn we dolblij om gekweekt vlees van het laboratorium naar de fabrieksvloer te brengen en beginnen we met onze industriële partners samen te werken om ons product op de markt te brengen”, aldus Rom Kshuk, CEO van Future Meat Technologies.

“We ontwikkelen niet alleen een wereldwijd netwerk van investeerders en adviseurs met expertise in de toeleveringsketens van vlees en ingrediënten, maar bieden het bedrijf ook voldoende start-en landingsbaan om binnen de komende twee jaar commercieel levensvatbare productie te realiseren.”

Advertentie (4)