Mossad-baas: “Iran’s Soleimani weet dat Israel hem kan neutraliseren”

Screenshot website Khameini

In een donderdag gepubliceerd interview zei Mossad-chef Yossi Cohen dat een mogelijke Israëlische neutralisatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, het hoofd van de elite Quds Force van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran, “niet onmogelijk” is. Dat zei hij in het interview met met het ultraorthodoxe blad Mispacha.

Cohen werd gevraagd naar de bewering van Soleimani dat Israëlische vliegtuigen hem en Hezbollah-leider Hassan Nasrallah in Beiroet tijdens de Tweede Libanonoorlog in 2006 als doelwit hadden.

“Ondanks zijn gebrul, heeft hij nog niet de noodzakelijk fout begaan die hem op de prestigieuze lijst van Mossad’s moorddoelen zou plaatsen”, zei Cohen.

“Hij weet heel goed dat het niet onmogelijk is om hem te vermoorden. Zijn acties worden overal geïdentificeerd en gevoeld, er is geen twijfel dat de infrastructuur die hij heeft gebouwd een serieuze uitdaging voor Israël vormt.”

Ook merkte Cohen op dat Nasrallah “weet dat we de optie hebben om hem te elimineren”, maar gaf geen antwoord op de vraag waarom Israël dit niet doet.

Yossi Cohen. Screenshot YouTube

Over de periode van toenemende spanningen in de Perzische Golf en tussen Israël, de VS en Iran zei Cohen: “Israël is niet geïnteresseerd in conflicten met Iran. Israël heeft maar één belang: voorkomen dat Iran een militaire nucleaire capaciteit bereikt. We willen niet dat het regime instort, we willen geen wraak op nucleaire wetenschappers of Teheran bombarderen. Uiteindelijk wil Israël Iran naar de tafel brengen en dan een deal sluiten die elke optie van militaire nucleaire capaciteit tegengaat.”

Volgens Cohen wordt Iran momenteel “absoluut niet” gezien als een existentiële bedreiging, maar meer als “een veiligheidsuitdaging”, maar dat dit kan veranderen als het kernwapens zou verwerven.

Hij zei dat elke optie op tafel lag om een ​​dergelijke gebeurtenis te voorkomen, inclusief een militaire aanval, maar dat dit “een laatste keuze” is.

Cohen gaf ook commentaar op de Hamas-functionarissen die over de hele wereld zijn vermoord en die aan Israel worden toegewezen.

Cryptisch antwoordde hij: “Er zijn meer dan een paar moorden, maar de vijand is van tactiek veranderd. Onze vijanden zijn niet snel om een moord aan ons toe te schrijven, om zijn eigen redenen.”

Hij voegde er echter meteen aan toe: “Als er één doel is dat we zonder aarzeling elimineren, zijn het Hamas-functionarissen in het buitenland. Van lokale agenten tot degenen die wapens beheren die op Israël zijn gericht.” Hij zegt dat dit geen wraakzuchtige daden zijn, maar eenvoudigweg “het verwijderen van bedreigingen in het belang van de veiligheid van Israel.”