‘Nog warmer!’ – Column van Rob Fransman

Pff, het gaat nog warmer worden in Israel, zo lees ik op het onvolprezen joods.nl. Niet alleen in Israel uiteraard, de hele wereld warmt op.

Ik ben geen klimaatscepticus. Je moet wel gek zijn wanneer je niet wilt zien dat het klimaat verandert. Gelukkig gebeurt er wel het een en ander tegen de opwarming van de aarde. Allerhande machines worden zuiniger, over de hele wereld worden vraagtekens gezet bij al te intensieve veeteelt en inderdaad zou treinreizen een stuk goedkoper moeten worden, opdat al dat vliegverkeer over kleine afstanden minder wordt. Verstandige mensen denken na of er iets aan de opwarming gedaan kan worden. Dat gaat vast wel lukken. Daar hebben we wetenschappers voor.

Over de klimaatmaatregelen in Nederland maak ik me beurtelings kwaad, of ik moet er om lachen. Het maakt me woedend dat windmolens het landschap volledig verpesten. Die krengen zijn voor niemand goed, behalve voor de boeren die hun land verhuren. De verplichte 100 km/h vanaf maart volgend jaar is futiel en maakt me aan het lachen. 0,7% vermindering aan stikstof-uitstoot betekent dat er maar liefst 75000 woningen gebouwd kunnen worden. Die wetenschap toch, in het niet wonderbaar? Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat dat alleen op papier klopt.

De media zaaien onnodig paniek. Soms wordt dat belachelijk. Zo besteedde Nieuwsuur een heel item aan dames met een heuse klimaatdepressie. Ohhh, wat hebben die meisjes het zwaaaaarrrr. Ik moest ervan huilen. Van het lachen.

Terwijl ik dit schrijf wordt er in Madrid vergaderd door 29000 dames en heren die het beste met ons voor hebben. Eens worden ze het niet, want ze verschillen van mening over wat goed is voor het gewone volk. Waar ze het wel over eens zijn, is dat hun aanwezigheid een vliegreis rechtvaardigt. Tja, George Orwell zei al dat alle dieren gelijk zijn en sommigen dieren nog gelijker dan anderen.

Tekening Sancta Gretha komt van Twitter met dank aan https://twitter.com/DonArturito <br /> 7/12/2019

Greta de Heilige is er ook bij. Ze kwam met de catamaran. De TV lustte er wel pap van. Zoveel zich verdringende fotografen, vechtend voor het beste plaatje van dit ietwat autistische meisje! Pure hysterie naar mijn smaak. Negen eeuwen geleden begonnen de kruistochten uit pure hysterie. Daar doet me de verering van Greta Thunberg aan denken.

Dat uit de kruistochten weinig goeds voortkwam, weten ze vandaag in Jeruzalem nog. En zo ben ik weer terug in Israel. Want hoogstwaarschijnlijk komt daar de oplossing van het klimaatprobleem vandaan. Er wordt daar nu al percentueel meer water gerecycled dan in welk ander land ter wereld ook.

Advertentie (4)