Er wordt van uitgegaan dat Netanyahu voor eind van de maand immuniteit zal vragen

Premier Netanyahu met president Rivlin. Screenshot Twitter

Premier Benjamin Netanyahu zal naar verwachting de Knesset later deze maand immuniteit vragen tegen alle aanklachten, meldde Kanaal 12 nieuws zaterdag.

Netanyahu, die in drie corruptiezaken is aangeklaagd, heeft nog niet aangekondigd of hij immuniteit tegen vervolging zal zoeken, maar algemeen wordt aangenomen dat hij dit zal gaan doen.

Procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft maandag aan Knesset voorzitter Yuli Edelstein de aanklachten tegen de premier overhandigd en officieel is toen de termijn van 30 dagen ingegaan waarbinnen Netanyahu immuniteit moet aanvragen.

Vanwege de politieke impasse in Israël, kan de immuniteitskwestie echter niet worden besproken door de Knesset, waardoor ook het formeel indienen van de aanklachten tegen Netanyahu wordt vertraagd.

Het Knesset House Committee, dat de immuniteitsverzoeken behandelt, is niet functioneel temidden van de politieke impasse als gevolg van het feit dat er na twee verkiezingen geen regering is gevormd. Nu derde verkiezingen waarschijnlijk lijken, is de kans groot dat de commissie nog maandenlang inactief blijven.

Eyal Yinon, de hoogste juridisch adviseur van de Knesset, oordeelde maandag dat de aanklachten tegen Netanyahu moeten worden uitgesteld totdat de commissie uit de Knesset kan besluiten of er immuniteit aan Netanyahu wordt verleend.

Het belangrijkste knelpunt in de coalitieonderhandelingen was wie eerst als premier zou dienen als onderdeel van een rotatieovereenkomst tussen Netanyahu en Gantz in een eenheidsregering.

Volgens Kanaal 12 bood Netanyahu aan Gantz een aantal garanties om ervoor te zorgen dat hij het stokje op een afgesproken tijdstip zou doorgeven, waaronder het eisen van minimaal 80 wetgevers om de overeenkomst te vernietigen in plaats van een kleine meerderheid (61), evenals een handtekening van alle coalities partners die aan een eenheidsregering zouden meedoen.

Ganzt echter heeft geen vertrouwen in toezeggingen van Netanyahu, zelfs als ze op papier zijn gedaan, omdat in het verleden Netanyahu heeft laten blijken zich daar niet aan te houden

Advertentie (4)