Belgische onderwijzer deelt video met oproep tot jihad tegen Joden

Een screenshot van een video van een preek gedeeld door Talal Magri, een middelbare schoolleraar in België. (Schermopname: Facebook)

Talal Magri, een islam-onderwijzer verbonden aan het Royal Agri Saint-Georges Athenaeum, publiceerde recentelijk een video van een onbekende man die in het Arabisch predikt en oproept tot een jihad (heilige oorlog) tegen “de joden en degenen die met hen samenspannen.” De school is gelegen op circa 35 km ten zuidoosten van Brussel.

“Degenen die meewerken of samenzweren met de Joden, Allah, pak ze zonder uitstel. Schud hun omver en laat hun gebouwen omvallen, Allah. Steun de jihadstrijders, waarvan sommigen van ons excuses zoeken om niet met hun mee te doen,” zegt de prediker in de videoboodschap.

Ambtenaren van het ministerie van Onderwijs in Wallonië, die Talal Magri in dienst heeft, vertelden aan het vooraanstaande Belgische Franstalige dagblad La Dernière Heure, dat ze over hem hebben geklaagd wegens haatzaaiende taal. De school weigerde antwoord te geven op de vraag of hij les kan blijven geven.

Gecontacteerd door La Dernière Heure, ontkende Magri dat in de preek joden of jihad werden genoemd, en dat het niet antisemitisch kon zijn. “Omdat ik een Arabier ben en Arabieren ook Semieten zijn”, aldus de jihadist.

Maar Khalil Zeguendi, redacteur van het tijdschrift Le Maroxellois – wiens moedertaal het Arabisch is – bevestigde aan La Dernière Heure dat vertaling correct was zoals deze door de krant is gedrukt.

Magri leidde in 2018 de verkiezingscampagne voor de regionale lijst van Luik van de Islamitische Partij van België, die sharia-wetgeving bij onder zuiderburen promoot.

Joel Rubinfeld, de president van de “Belgische Liga tegen Antisemitisme”, noemde Magri “een van meerdere predikers die gif verspreiden en studenten in tijdbommen veranderen.”