Ultra orthodoxen blokkeerden wegen uit protest tegen openbaar vervoer op Shabbat

Screenshot Twitter

Ultra orthodoxe demonstranten blokkeerden vrijdagavond verschillende wegen in Bnei Brak uit protest tegen de zes buslijnen die op Shabbat in groot Tel Aviv opereren.

Delen van van snelweg Route 4 en Jabotinsky Road, die van west naar oost door de stad loopt, werden tijdens het protest geblokkeerd.

De politie trad niet op en zei in een verklaring: “Politieagenten zijn ter plaatse en leiden het verkeer om. Bestuurders wordt gevraagd om alternatieve routes te kiezen en politie-instructies op te volgen. “

Bnei Brak ligt ten oosten van het seculiere Tel Aviv en de bevolking is overweldigend religieus.

Het orthodoxe establishment is sterk gekant tegen openbaar vervoer op Shabbat in Israël, terwijl seculiere Israëliërs al langer klagen over hun beperkte mobiliteit tijdens het weekend.

De gemeente Tel Aviv lanceerde op 22 november zijn Shabbat-busdienst met de naam “We move in weekends”. Dit gratis openbaar vervoer is vanaf het eerste moment enorm populair met meer dan 10.000 reizigers op Shabbat.

Het geeft mensen die niet over eigen vervoer beschikken de kans familie of vrienden te bezoeken tijdens de wekelijkse rustdag of naar het strand of restaurants te gaan.

Het openbaar vervoer in groot Tel Aviv bedient verschillende omliggende gemeenschappen, waaronder Ramat Hasharon, Givatayim en Kiryat Ono. De routes, die in totaal ongeveer 300 kilometer lang zijn en 500 bushaltes omvatten, komen niet in orthodoxe buurten.

Advertentie (4)