“Israelische democratie bevindt zich op een hellend vlak”, zegt ex president Hooggerechtshof

Prof. Aharon Barak. Screenshot Twitter

De voormalige president van het Hooggerechtshof waarschuwde vrijdag dat de democratie van Israël “zich op een hellend vlak “bevindt’.

Prof. Aharon Barak, waarschijnlijk de bekendste en meest controversiële voormalige opperrechter, zei dat het populisme in Israël de rechten van individuen en de rechtsstaat bedreigde.

“Uiteraard is er geen democratie zonder meerderheidsregel, maar er is ook geen democratie zonder individuele rechten en een onafhankelijke rechterlijke macht. En tegenwoordig wordt elk aspect van democratie dat geen deel uitmaakt van de meerderheidsregel aangevallen. En langzaam, langzaam beginnen mensen te geloven dat wat de meerderheid beslist, democratie is, ”vertelde Barak een conferentie van de Israëlische Vereniging voor Publiekrecht in Haifa.

“Als dit niet stopt, bevinden we ons in een staat als het huidige Polen of Hongarije,” zei Barak. “De oorlog van vandaag is een oorlog die in wezen over de rechtsstaat gaat.”

Barak, die aan het hoofd stond van het Hooggerechtshof van 1995 tot 2006, en die het nauwst wordt geïdentificeerd met het ogenschijnlijk activistische karakter van het hof, noemde de huidige gerechtelijke ambtenaren ‘slachtoffers’.

“De oorlog waar we allemaal mee vechten, we zijn allemaal in wezen slachtoffers van wat er vandaag gebeurt. We vechten vandaag voor de Israëlische democratie, die er slecht aan toe is, ‘zei Barak tijdens de conferentie in Haifa.

Plaatsvervangend procureur-generaal Dina Zilber sprak ook op de conferentie en veroordeelde de “ongekende campagne van delegitimisatie” tegen juridische ambtenaren.

Aanvallen tegen de rechterlijke macht waren van de marge van de samenleving naar de mainstream gegaan, zei ze.

“Het was een succesvolle campagne”, zei ze over de inspanningen voor delegitimisatie. “Slogans zoals ‘de verrotte rechterlijke macht’ hebben hun plaats gevonden bij het bredere publiek.”

“We kunnen niet voorbijgaan aan het feit dat het publieke vertrouwen in onze juridische instellingen de laatste tijd is afgenomen”, ging ze verder en voerde aan dat de rechterlijke macht, ongeacht de redenen voor de afname van vertrouwen, het vertrouwen van de burger weer moet gaan opbouwen.

De rechterlijke macht ‘wordt niet verondersteld om te gaan met zijn populariteit bij het publiek. Maar in de huidige realiteit is er geen andere keuze dan deze uitdaging aan te gaan en actie te ondernemen om het vertrouwen van het publiek te versterken, ‘zei Zilber.

Ze deed een beroep op het publiek voor hulp bij het aanpakken van wat zij zei waren misvattingen, nepnieuws en valse mantra’s.

De waarschuwingen kwamen een dag nadat de huidige president van het Hooggerechtshof Esther Hayut een gepassioneerde verdediging van de Israëlische jurisprudentie op de Haifa-conferentie uitbracht , waarbij zij grote kritiek had op pogingen het werk van de juridische medewerkers te besmeuren.

“Onlangs waren er stemmen te horen die probeerden het principe van de rechtsstaat te presenteren als ‘de regel van de rechtsgeleerden’ en als een struikelblok dat in de weg staat van wat door deze mensen ‘governance’ wordt genoemd. Er is geen grotere fout dan deze, ‘zei Hayut, die haar eerste publieke opmerkingen maakte over de aanklachten die vorige maand tegen premier Benjamin Netanyahu waren ingediend en de daaropvolgende aanvallen op het rechtssysteem door hem en zijn bondgenoten.

“De rechters, overheids juristen, met inbegrip van de procureur-generaal en de hoofd officier van justitie, en alle andere wetshandhavingsinstanties die belast zijn met hun ambt van wetshandhaving, doen dit te goeder trouw, met professionaliteit en een diep gevoel van missie,” zei ze nadrukkelijk.

Hayut zei dat er ruimte was voor verder toezicht op bepaalde gebieden binnen het rechtssysteem, maar bekritiseerde ‘ongebreidelde kritiek’, die volgens haar oneerlijk en zelfs gevaarlijk is.

“Niemand van ons is vrij van fouten en daarom zijn controle- en toezicht-mechanismen ook vereist voor elk van de ambtenaren die ik noemde. Maar er is een grote afstand tussen dergelijke mechanismen en kritiek die de legitimiteit van juridische instellingen in de staat Israël ondermijnt, “zei ze en voegde eraan toe:” Wanneer burgers geloven dat de juridische systemen worden ondermijnd, wordt de mogelijkheid om de rechten van individuen in de samenleving te beschermen ondermijnd, de sociale orde wordt ondermijnd en het gevoel van veiligheid van het individu wordt aangetast.”

Advertentie (4)