Nieuwe peiling toont dat populariteit Netanyahu afneemt

Premier Netanyahu. Screenshot Twitter

Uit een nieuwe peiling blijkt dat de rivalen van premier Benjamin Netanyahu terrein winnen nu hij geconfronteerd wordt met aanklachten wegens o.a. corruptie en het vooruitzicht om het land in minder dan een jaar naar een derde verkiezing te leiden, omdat hij twee keer heeft nagelaten een regeringscoalitie veilig te stellen.

Volgens de Channel 12 peiling leidt Netanyahu nog steeds als er wordt gevraagd wier het meest geschikt is om premier te worden, en wel met 39 procent, maar de leider van Blauw en Wit,Benny Gantz staat slechts twee punten achter met 37%, waar hij een paar maanden geleden nog een achterstand van 10 punten had. Netanyahu’s uitdager binnen de Likud partij, Gideon Sa’ar, kreeg slechts 19% van de stemmen.

Netanyahu moet Sa’ar echter niet afschrijven, omdat uit de peiling bleek dat het grote publiek hem sterke steun gaf als de potentiële volgende leider van Likud. Terwijl Netanyahu ook hier met 33% aan de leiding blijft, staat Sa’ar op 29 punten. Andere Likud leden staan ver achter, met oud-burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat op 7%, Knesset voorzitter Yuli Edelstein op 6% en minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz kreeg slechts 1% van de stemmen.

De eis van Sa’ar om nieuwe leiderschap verkiezingen voor de Likud zal binnenkort worden gehouden, de datum wordt mogelijk vandaag bekend gemaakt.

Hoewel alleen Likud-leden aan de leiderschap verkiezingen mogen meedoen, kan deze peiling een indicatie zijn van de nationale stemming, aangezien Netanyahu een zijn glans als de onbetwiste partijleider aan het verliezen is.

Uit de peiling bleek ook dat 33% van het publiek Netanyahu de schuld geeft voor als er een derde verkiezings ronde zou worden gehouden, 30% zou Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman de schuld geven, terwijl slechts 10% Gantz hiervan de schuld zou geven.

Ondertussen zegt 52% van het Israelische publiek dat ze vinden dat Netanyahu niet kon blijven dienen als premier terwijl hij is aangeklaagd. Een eerdere peiling nadat de aanklachten formeel waren aangekondigd, vertoonde een vergelijkbaar resultaat. Van de rechtse stemmers vindt slechts 34% dat Netanyahu moet aftreden, en 57% vindt dat de aanklachten geen probleem zijn.

Slechts 37% geloofd dat Netanyahu uiteindelijk zijn functie zou opgeven als hij het met Gantz eens zou worden over een deal voor het delen van macht waarbij ze het premierschap gaan rouleren, en 44% denkt dat de premier zo’n belofte niet zou nakomen.

Uit de peiling blijkt verder dat zich geen grote verschuivingen zullen voordoen in het aantal Knesset zetels wat de partijen zullen behalen bij een derde verkiezingsronde

Advertentie (4)