Israelisch bedrijf vindt algoritme dat voorspelt hoe kankerpatiënten op behandeling reageren

Ter illustratie. Foto Oncohost

Slechts tussen 20% en 40% van de kankerpatiënten reageert op immunotherapie-behandelingen, volgens het laatste onderzoek gepubliceerd in het medische tijdschrift Cell.

Een Israëlisch bedrijf zegt dat het een methode heeft ontwikkeld om de responsiviteit van de individuele patiënt op de kankertherapie te analyseren en te voorspellen en nieuwe doelen te ontdekken om weerstand te overwinnen, wat geld kan besparen op de behandelingskosten en, belangrijker nog, de resultaten van de patiënt kan verbeteren.

Het bespaart patiënten ook onnodig lijden, omdat immunotherapie behandelingen ernstige auto-immuunreacties kunnen veroorzaken.

“Profilering van de reactie op immunotherapie is vandaag een grote uitdaging in de oncologie – begrijpen waarom behandeling sommige patiënten helpt, maar bij anderen niet,” zegt Dr. Ofer Sharon, CEO van OncoHost tegen de Jeruzalem Post.

“Door de eigen technologie van OncoHost te combineren met proteomische analyse (de grootschalige studie van eiwitten), kunnen we voorspellen hoe individuele patiënten op de behandeling kunnen reageren. Dit is de eerste stap in de ontwikkeling van succesvolle gepersonaliseerde behandelplannen voor kanker. ”

OncoHost – opgericht door prof. Yuval Shaked, hoogleraar celbiologie en kankerkunde aan het Technion-Israel Institute of Technology – opende vorige week een state-of-the-art proteomics laboratorium voor responsanalyse in Binyamina, Israël. Het laboratorium is een van de weinige gespecialiseerde proteomics-laboratoria over de hele wereld en is het eerste laboratorium op industrieel niveau gericht op de reactie van het menselijke lichaam in Israël.

Het lab kan proteomische handtekeningen maken door meer dan 1.000 eiwitten te analyseren met behulp van een zeer laag volume plasma. Met behulp van het ‘PROphet’-platform helpt het lab vervolgens belangrijke biologische processen en eiwitten te identificeren die de respons van de gastheer stimuleren bij patiënten die een behandeling tegen kanker ondergaan.

Het OncoHost lab dat nu nog werkt in de onderzoeksmodus, heeft al een actief partnerlab in Atlanta.

Tot voor kort concentreerden de meeste kankerbehandelingen zich volgens Sharon op de interactie tussen de behandeling en de tumor, maar weinigen keken naar de complexiteit van het lichaam van de individuele patiënt en hoe het door de behandeling werd beïnvloed.

“Als je naar twee patiënten kijkt die er klinisch hetzelfde uitzien – hetzelfde kankertype en -stadium, dezelfde achtergrondziekten, dezelfde medicijnen – maar één reageert en één niet, komt dat verschil waarschijnlijk door de manier waarop het lichaam reageert op de behandeling van kanker, “zei Sharon.

“Lichamen van sommige patiënten ondersteunen zelfs tumoren tegen de behandeling”, voegde hij er aan toe.

Met de oplossing van het bedrijf kan een arts ter plekke bloedmonsters verzamelen en deze naar een OncoHost-laboratorium zenden, die het monster vervolgens analyseert en de arts vertelt waar de patiënt valt wat betreft zijn of haar reactie op de behandeling.

“Vandaag, wanneer een arts een patiënt behandelt, heeft hij geen idee of de patiënt gaat reageren of niet,” deelde Sharon. Hij merkte op dat in gevallen van longkanker bijvoorbeeld wordt voorspeld dat slechts ongeveer 20% -30% van de patiënten op standaardbehandeling zal reageren. “Artsen weten dat slechts twee of drie van de 10 patiënten op de behandeling zullen reageren. Maar ze proberen de behandeling en moeten het succes na drie of zes maanden beoordelen.

“Wat gebeurt er als de arts geen reactie ziet?” Vroeg Sharon. “Moet hij stoppen met de behandeling? Een andere behandeling kiezen? Zo ja, welke?

“Ons platform zal op een meer ontwikkelde manier beoordelen of de patiënt waarschijnlijk ooit zal reageren”, legt Sharon uit. Als de artsen weten dat de patiënt waarschijnlijk zal reageren, kunnen ze nog zes maanden wachten voordat ze de patiënt van het standaard behandelingsprotocol verwijderen. Aan de andere kant, als artsen al verwachten dat de patiënt resistent is voor behandeling, zoeken ze waarschijnlijk naar alternatieven, zoals klinische onderzoeken.

Advertentie (4)